Tranzacţii pregătitoare în preluarea de către Damen a SN Mangalia

Tranzacţii pregătitoare în preluarea de către Damen a SN Mangalia
Portcontainer Maersk Triple E-class (Daewoo Shipbuilding)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Damen va achiziţiona 51 la sută din acţiunile societăţii mixte Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DMHI), creată împreună cu Şantierul Naval "2 Mai" Mangalia, apoi va concesiona gratuit statului român 2 la sută, astfel că statul (care are 49 la sută) va prelua pachetul majoritar, au decis acţionarii societăţii.

"Damen va cesiona către SN "2 Mai" SA un pachet de acţiuni reprezentând 2 la sută din capitalul social al societăţii mixte. Se urmăreşte ca, prin această tranzacţie, structura de acţionariat să devină: 51 la sută SN "2 Mai" SA (n.n.- deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei) şi 49 la sută Damen. Cesiunea se va face în mod gratuit şi nu va fi condiţionată în alt mod", se arată într-un comunicat al SN "2 Mai" Mangalia transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Totodată, "creanţa DSME faţă de DMHI, în valoare estimată de aproximativ 830 de milioane de dolari SUA (...) este cesionată către Damen în contravaloarea sumei de 10.000 de dolari SUA". După cesiunea gratuită, amintită mai sus, "Damen se obligă să cesioneze SN "2 Mai" SA un procent de 51 la sută din valoarea creanţei (reprezentând aproximativ 423 de milioane de dolari SUA), în schimbul sumei de 5.100 de dolari SUA", se mai arată în comunicat.

După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, Ministerul Economiei a anunţat recent că a finalizat negocierile cu Damen Shipyards Group, astfel ca statul român să devină acţionar majoritar, cu 51 la sută din acţiuni, la Şantierul Naval DMHI Mangalia. "Negocierile dintre statul român şi investitorul strategic interesat în Şantierul Naval DMHI Mangalia au fost finalizate în seara zilei de miercuri, 21 martie. Astfel, Şantierul Naval "2 Mai" SA Mangalia va renunţa la exercitarea dreptului de preferinţă cu privire la achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering (DSME) la societatea Daewoo Mangalia Heavy Industries SA Mangalia, urmând ca, ulterior, Damen Shypyards Group să cesioneze, cu titlu gratuit, către Şantierul Naval "2 Mai" SA, 2 la sută din pachetul de acţiuni, astfel încât structura de acţionariat a Societăţii Mixte care rezultă în urma asocierii să arate astfel: 51 la sută Şantierul Naval "2 Mai" SA (deţinut de statul român), 49 la sută Damen Shipyards Group", se arăta într-un comunicat al ministerului.

Citit 9757 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.