Supernavă pentru parcurile eoliene marine, construită la Galaţi

Supernavă pentru parcurile eoliene marine, construită la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

La Şantierul Naval Damen Galaţi a fost marcată în aceste zile punerea chilei la a doua navă de tip Service Operation Vessel (SOV) destinată companiei Bibby Marine Services. Nava urmează să fie livrată în 2019 şi a fost deja contractată de Siemens Gamesa Renewable Energy şi EnBW pentru operaţiunile de întreţinere la două parcuri eoliene marine - Hohe See şi Albatros, din Marea Nordului, ambele deţinute de EnBW şi Enbridge.

Lucrările la „Bibby Wavemaster 2” au început la mai puţin de un an de la livrarea primei nave de tip SOV 9020 destinată Bibby Marine Services. Acest tip de navă, cu un design inovativ realizat după o consultare extinsă cu industria energiilor regenerabile, a deschis accesul Grupului Damen spre noi segmente din gama de top a navelor specializate în operaţiuni off-shore.

„Bibby Wavemaster 2”, la fel ca nava-soră, va dispune de capabilităţi „walk-to-work”, adică va fi o navă care, pe lângă facilităţile pentru transportul şi manipularea echipamentelor, va permite şi accesul rapid al echipelor de intervenţie pe platformele sau turbinele eoliene marine. De asemenea, „Bibby Wavemaster 2” va dispune de echipamente moderne de manipulare, sisteme care să permită menţinerea stabilităţii indiferent de condiţiile meteorologice - inclusiv o pasarelă cu autostabilizare, care va permite accesul la structurile off-shore, dar şi sisteme fiabile şi eficiente pentru optimizarea consumului de combustibil.

Pe lângă spaţii ergonomice şi sigure de lucru, echipele de intervenţie cazate la bord vor beneficia de condiţii de confort superioare, de la „banalul” acces la internet şi echipamente IT&C până la spaţii de relaxare şi petrecere a timpului liber, săli de conferinţe şi chiar o infirmerie.

Altfel spus, Damen a asigurat o soluţie personalizată pentru operatorii implicaţi în proiectele parcurilor eoliene, manevrabilitatea şi rezistenţa, dar şi confortul echipajului, fiind prioritare încă din primele faze de proiectare şi testare.

„Bibby Marine Services a plasat comanda pentru „Bibby Wavemaster 2” la începutul anului 2018, după confirmarea acordului, în decembrie 2017, cu Siemens Gamesa. Cu plăcile de oţel pentru cea de-a doua navă tăiate în acelaşi timp cu cele pentru prima şi cu unele etape de fabricare deja parcurse, lucrările se vor putea derula într-un ritm accelerat”, se precizează într-un comunicat de presă al Grupului Damen.

"Am fost încrezători în SOV 9020 încă de la început", declară, la rândul său, directorul executiv al Bibby Marine Services, Stephen Bolton. "Siemens Gamesa şi EnBW căutau un acces mai facil la turbinele eoliene marine, iar modelul SOV 9020 pentru asta a fost proiectat. „Bibby Wavemaster 1” este o dovadă în acest sens".

“Bibby Wavemaster 2” nu este cu mult diferită faţă de nava-soră, o serie de modificări fiind aduse doar în configurarea spaţiilor de relaxare pentru echipaj, precum şi prin încorporarea în sistemele integrate a unor tehnologii de ultimă oră.

„Per ansamblu, numărul mic de schimbări pe care le-am făcut la această a doua navă arată cât de bună a fost prima", a subliniat directorul executiv al Bibby Marine Services. Acesta a precizat că „Bibby Wavemaster 1” şi-a finalizat prima misiune la centralele eoliene de pe coasta de est a Marii Britanii, iar feedback-ul clienţilor a fost unul foarte bun, interesul pentru acest tip de navă fiind tot mai mare. Aşa se face că, din 5 aprilie, nava asigură asistenţă tehnică firmei olandeze Total E&P, ce deţine mai multe platforme de extragere a gazelor naturale în sudul Mării Nordului.

Cum cooperarea dintre Grupul Damen şi Bibby Marine Services este una de succes, nu este exclus ca din şantierul de la Galaţi să iasă şi alte „surori” ale navelor „Bibby Wavemaster”.

Citit 6497 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 03:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.