ÎNGRIJORARE | Evaziunea fiscală creşte pe fondul politizării ANAF

ÎNGRIJORARE | Evaziunea fiscală creşte pe fondul politizării ANAF
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, concurenţa neloială e văzută drept principala dificultate în activitatea IMM-urilor, arată un studiu al Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIMMR). Evaziunea fiscală crește și ea în anumite sectoare, pe fondul politizării Fiscului, care are tratamente diferite pentru jucătorii din piață. Pe fondul acestor evoluții, numărul de insolvențe a crescut semnificativ față de anul trecut, relatează G4Media.ro.

„Este vorba despre concurenţa din partea celor care preferă să joace incorect. Vedem tot mai mult în piaţă un comportament care copiază modelul de la vârful statului, în care legile nu sunt respectate”, a declarat, pentru G4Media.ro, Florin Jianu, preşedintele (CNIMMR). Un exemplu de concurenţă neloială care afectează o întreagă industrie îl reprezintă cele 22 de firme fondate de Primăria Bucureşti. Pe lângă faptul că îşi acordă între ele contracte, acestea adâncesc criza forţei de muncă, oferind salarii cu mult peste media pieţei, fără a ţine cont de randamentul investiţiei făcute.

„Primăriile vin cu salarii pe care piaţa privată nu le poate oferi. Acordă un venit brut de 8.000 de lei pe lună unui inginer fără a ţine cont de competenţele lui. Nu e eficient economic”, spune Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii. În opinia sa, contracte şi licitaţii aflate în desfăşurare vor rămâne nefinalizate anul acesta în piaţa privată pentru că firmele de construcţii nu vor mai avea cu cine să lucreze. În condiţiile în care pe piaţă mai este nevoie de circa 200,000 de muncitori, companiile mari au început să aducă lucrători din Asia. Cele mici nu-şi pot permite însă asemenea lux şi şi-au restrâns deja activitatea. Întreaga industrie se aşteaptă la falimente în perioada următoare.

Situaţia este semnalată şi de datele Institutului Naţional de Statistică, care arată că majorările salariale din sectorul construcţiilor au crescut cu 19,1 la sută în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. „Asistăm la o repornire a motoarelor evaziunii. Cu siguranţă în următorii doi ani ANAF va reduce presiunile pentru combaterea evaziunii, căci urmează o perioadă electorală”, spune pentru G4Media.ro Gelu Diaconu, fostul preşedinte al ANAF (Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală), în perioada 2012-2016. Potrivit acestuia, evaziunea din neplata TVA este de 30 la sută, adică de aproximativ cinci miliarde de euro anual. Alte surse din piață au declarat pentru G4Media.ro că evaziunea a crescut enorm din cauza politizării ANAF, care nu mai funcţionează corect. Fiscul protejează acum unii jucători incorecţi din piaţă, ceea ce duce la distorsionarea competiţiei economice.

Citit 3691 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iunie 2018 07:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.