O nouă schemă de concedieri colective pentru angajaţii Calorgal

O nouă schemă de concedieri colective pentru angajaţii Calorgal
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O nouă formă a programului de concedieri colective din planul de disponibilizare al societăţii Calorgal SA a fost aprobată în ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi. Potrivit modificărilor aduse HCL nr. 300/30.05.2018, prin care a fost aprobat planul iniţial de disponibilizări, în noua formulă concedierile colective se vor derula în două etape, prima cu începere din 1 octombrie (cu preaviz din 1 septembrie), care va cuprinde 230 de salariaţi, iar a doua cu începere din 1 decembrie (cu preaviz din 1 noiembrie) şi va cuprinde 73 de salariaţi.

În Expunerea de Motive ce a stat la baza proiectului de HCL se arată că modificarea calendarului de concedieri colective a fost necesară "deoarece parcursul procesului de avizare şi aprobare nu mai face posibilă aplicarea Planului de disponibilizare al societăţii Calorgal SA în trei etape". Mai exact, este vorba despre faptul că, deşi primul val al disponibilizărilor ar fi trebuit să aibă loc de la 1 iulie, cu preaviz pentru angajaţi de la 1 iunie, Executivul nu a apucat, din motive tehnice, să se pronunţe asupra proiectului de Hotărâre de Guvern - iniţiat de Prefectura Galaţi şi CJ Galaţi - privind acordarea de plăţi compensantorii, în baza prevederilor OUG nr. 36/2013. Drept urmare, pentru a ajusta lucrurile din mers, la nivelul administraţiei locale s-a decis ca primele două etape prevăzute în HCL nr. 300/2018 să fie comasate, iar etapa a treia să devină etapa a doua.

"Modificarea Cap V "Programul concedierilor colective" din Planul de disponibilizare al societăţii Calorgal SA Galaţi a fost aprobată de către organele de administrare şi decizionale ale societăţii, respectiv Consiliul de Administraţie, Adunarea Generală a Acţionarilor şi Adunarea Generală a Asociaţiilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare "Serviciul Regional de Termoficare Galaţi", precum şi acceptată de Sindicatul Lucrătorilor din Serviciul Public "Solidaritatea" prin Adresa nr. 31/09-07.2018, înregistrată la societate cu nr. 4.509/09.07.2018", se precizează în Expunerea de Motive ce a stat la baza hotărârii Consiliului Local Galaţi.

Context general

Necesitatea unui plan de disponibilizări colective la Calorgal SA - moştenitoarea defunctei societăţi de termoficare Apaterm SA - a apărut pe fondul ineficienţei unor activităţi desfăşurate de societate. Drept urmare, pentru reducerea pierderilor şi reducerea/ eliminarea activităţilor nerentabile, din cei 480 de salariaţi vor fi disponibilizaţi 303 salariaţi. În aceste condiţii, începând din 1 decembrie, Calorgal SA va funcţiona cu doar 177 de angajaţi.

Pentru atenuarea impactului social al disponibilizărilor colective, Calorgal SA va accesa OUG nr. 36/2013, care prevede, în funcţie de vechime, venituri în completare pentru salariaţii disponibilizaţi, adică o formă de plăţi compensatorii. Societatea justifică intenţia arătând "şansele reduse de angajare pe piaţa muncii a personalului disponibilizat".

Rămâne de văzut dacă de această dată paşii normativi privind acordarea plăţilor compensatorii vor fi mai rapizi şi dacă ei vor întruni aprobarea tuturor factorilor de decizie implicaţi în astfel de măsuri la nivelul Guvernului.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, Calorgal SA a înregistrat în 2017, la o cifră de afaceri de 46,4 milioane de lei, pierderi de peste 9,74 milioane de lei.

Citit 3542 ori Ultima modificare Marți, 17 Iulie 2018 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.