Potul de 25.000 euro!

Potul de 25.000 euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prin Măsura 1.1.2. „Instalarea tinerilor fermieri”, gălăţenii pot obţine finanţare pentru dezvoltării exploataţiilor agricole * 55 milioane euro sunt puse la bătaie până la sfârşitul lunii pentru întocmirea de proiecte * Schimb de generaţii şi concurenţă în planurile de afaceri *

Tinerii fermieri gălăţeni au, până la sfârşitul acestei luni, şansa de a depune un proiect prin care să pună mâna pe potul cel mare, de până în 25.000 euro, reprezentând banii care pot fi alocaţi pentru dezvoltarea unei exploataţii agricole în cadrul Măsurii 1.1.2. din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Ei trebuie să demonstreze că sunt gospodari şi să depună odată cu cererea de finanţare şi un plan de afaceri pe următorii trei ani.

„Scopul acestui program este de a stimula stabilizarea tinerilor în mediul rural. Într-adevăr, poate că mulţi preferă să plece în… Italia decât să se ocupe de o gospodărie, dar un sprijin ce poate ajunge la 25.000 euro este o sumă cu care chiar se poate ridica o exploataţie agricolă. În final, în aceste ferme nu numai că se va asigura un schimb de generaţii, dar ele vor deveni şi mai competitive”, ne-a declarat Vasile Berlea, director coordonator adjunct pe probleme de Dezvoltare Rurală în cadrul DADR Galaţi.

„Portret-robot” de fermier

Dacă ar fi să facem portretul-robot al fermierului eligibil în cadrul Măsurii 1.1.2. „Instalarea tinerilor fermieri”, acesta ar fi următorul: vârsta de până în 40 ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoană fizică sau juridică care practică, în principal, activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă îndeplineşte următoarele condiţii: are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (o Unitate de Dimensiune Economică are o valoare de 1.200 euro - n.r.), este situată pe teritoriul ţării, este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol, studii - cel puţin liceul.

Mai trebuie spus că, potrivit datelor din ghidul solicitantului, „instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de înfiinţare şi/sau preluare prin transfer de proprietate şi/sau arendă/concesionare a unei exploataţii agricole între 6-40 UDE, pentru prima dată în calitate de conducător/şef de exploataţie.

Prin urmare, pentru calculul UDE-lor se respectă structura culturilor/speciilor de animale, păsări şi albine prezentată în Secţiunea specifică din Cererea de finanţare şi baza materială din planul de afaceri în anul „0”, pentru care solicitantul posedă documente de proprietate sau folosinţă”.

Cerere din „anul zero”

„Trebuie reţinut un element foarte important, şi anume: din momentul instalării tânărului fermier şi depunerii cererii de finanţare nu trebuie să se depăşească un an de zile. Dar nici prea repede nu trebuie depusă cererea, mai exact nu înainte de a fi parcurs un prim ciclu de producţie. Aceasta este o condiţie pentru că în planul de afaceri ce se prezintă trebuie evidenţiat «anul 0». Sau, altfel spus, cel care, de exemplu, se instalează acum, ar trebuie să vină cu cererea în cursul anului viitor, dar fără să depăşească 12 luni”, a precizat reprezentantul DADR Galaţi.

La nivel naţional, pentru instalarea tinerilor fermieri sunt alocate, până în 2013, fonduri de 337 milioane euro! În actuala sesiune va fi pusă la bătaie o tranşă de 55 milioane euro.

O primă sesiune de acest fel s-a încheiat în primăvara acestui an, dar „trenul finanţărilor” nu l-au prins prea mulţi, în parte din cauza lipsei de informare, în parte din cauza condiţiilor specifice - parcurgerea unui ciclu agricol, cu înregistrările de rigoare la APIA şi primăria din localitate, în special.

Apicultorii, se pare, au fost cei mai iuţi. Astfel, din 5 proiecte depuse în judeţul Galaţi, 4 au fost pe apicultură. În final, 3 dintre ei au şi obţinut finanţările. Lor li s-a mai adăugat şi un fermier din Schela care, prin intermediul societăţii pe care o deţinea, a obţinut 25.000 euro pentru dezvoltarea unor activităţi viticole.

În această sesiune, concurenţa se anunţă însă mult mai mare. Nouă proiecte au fost deja depuse, iar în lucru se mai află încă opt, rezultă din datele furnizate de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Galaţi, instituţia ce sprijină fermierii în pregătirea acestor proiecte. Dar spre sfârşitul lunii numărul ar putea fi mult mai mare, dat fiind faptul că deja câteva zeci de fermieri şi-au manifestat dorinţa de a depune proiecte.

„Oamenii au înţeles că, într-adevăr, este o bună oportunitate de a-şi dezvolta fermele. Şi domeniile pe care sunt cereri sunt mai diverse. Avem proiecte şi pe apicultură, dar şi pe cultură mare (porumb, grâu, floarea-soarelui), legumicultură şi chiar… plante ornamentale”.

„Sunt tineri care, în perspectiva acestui program, au preluat fermele cu acte în regulă, au parcurs şi un ciclu de producţie, iar acum pot, prin aceste planuri de afaceri, să-şi pună în practică spiritul de iniţiativă”, ne-a declarat Adriana Toderiţă, directoarea adjunctă a OJCA Galaţi.

Agricultură pe puncte

În cazul în care suma solicitată prin proiecte va depăşi fondurile disponibile, există o serie de criterii de selecţie în baza acordării unor punctaje, pe anumite elemente.

De exemplu, din 100 de puncte posibile, 30 sunt acordate dacă solicitantul deţine în proprietate şi nu în arendă exploataţia agricolă.

Alte 20 de puncte se câştigă dacă fermierul face parte dintr-o formă asociativă, iar 20 de puncte pot veni dacă solicitantul deţine o fermă de semi-subzistenţă.

Nu în ultimul rând, 15 puncte sunt trecute în contul celor ce au exploataţii aflate într-o zonă defavorizată (din punct de vedere al condiţiilor agricole - n.r.), în această situaţia aflându-se, de exemplu, Tg.Bujor, dar şi comunele Nămoloasa, Fârţăneşti, Vlădeşti, Oancea şi Suceveni.

Fericiţii câştigători ai potului de 25.000 euro vor avea ca principal obiectiv să-şi crească valoarea fermei cu cel puţin 4 UDE. Acest lucru se poate face, de exemplu, prin extinderea exploataţiei agricole, prin achiziţionarea de utilaje, creşterea numărului de animale în fermă sau diversificarea producţiei.

Pe parcursul punerii în practică a proiectului, tinerii fermieri vor fi şi verificaţi. Oricum, ca o măsură suplimentară menită să crească şansele de succes este şi aceea că fermierul se angajează să urmeze şi un curs de formare profesională în domeniul agricol, precum cele organizate chiar de OJCA Galaţi.

Dar, până atunci, nu trebuie uitat că omul sfinţeşte locul. Dacă omul e gospodar se cheamă că are şi spirit de iniţiativă. Iar un proiect de 25.000 euro ar fi o „binecuvântare” pentru orice exploataţie agricolă.

Citit 1175 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.