Octombrie - luna executărilor silite la DGFP

Octombrie - luna executărilor silite la DGFP
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu ne facem din asta un titlu de glorie, mai degrabă ne-am dori un mediu de afaceri în expansiune”, declară directorul coordonator al DGFP Galaţi, Lucian Domniţeanu (foto) *

Octombrie a fost o lună în care încasările realizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi prin metodele legale de executare silită, de peste 14 milioane lei, au depăşit cu trei procente realizările lunii echivalente a anului trecut.

Conform purtătorului de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu, „10,45 milioane lei (123 la sută faţă de luna octombrie 2008) reprezintă încasări din plăţi efectuate de debitori după comunicarea somaţiilor, iar 3,15 milioane lei provin din popririle înfiinţate asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale rău-platnicilor”.

„De asemenea, 0,4 milioane lei au fost încasate ca urmare a popririi terţilor, ceea ce reprezintă 918 la sută faţă de realizările aceleiaşi luni a anului trecut”. Deci de aproape zece ori mai mult!

Tot în cursul lunii octombrie 2009 s-au înfiinţat 2.671 popriri asupra disponibilităţilor bancare ale restanţierilor la achitarea obligaţiilor bugetare (în valoare de 11,7 mil. lei), dar şi 21 de sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale datornicilor, în valoare cumulată de 7,27 milioane lei.

„Toate aceste rezultate au fost înregistrate în condiţiile în care lipsa de lichidităţi a agenţilor economici gălăţeni a afectat indubitabil activitatea de recuperare a creanţelor bugetare. Operaţiunile de executare silită nu au putut fi finalizate în condiţii optime pe linia îndestulării cu venituri a bugetului general consolidat, în condiţiile unei pieţe imobiliare locale blocate aproape în totalitate până în prezent”, a mai spus George Marinescu.

La rândul său, directorul coordonator al DGFP Galaţi, Lucian Domniţeanu, apreciază că „nu putem face un titlu de glorie din astfel de executări silite, mai degrabă ne-am dori să ne regăsim într-un mediu de afaceri în expansiune, cu agenţi economici fără întârzieri la declararea şi plata obligaţiilor bugetare. Dar fie şi încasarea de sume inclusiv prin poprirea terţilor, de aproape 10 ori mai mari decât anul trecut, reprezintă un posibil indiciu al revenirii economiei locale”.

În primele 10 luni ale acestui an, totalul încasărilor din executări silite s-a ridicat la 159,66 milioane lei, adică 85,59 la sută faţă de perioada 1.01-31.10.2008.

Cele mai consistente sume din acest total au fost cele provenite din plăţi după consumarea somaţiilor (103,14 milioane lei) şi din popriri ale conturilor bancare (53,38 milioane).

Citit 1605 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.