Şase ore de greva foamei la ICMRS

Şase ore de greva foamei la ICMRS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicatul a încheiat un protocol cu conducerea întreprinderii * S-au stabilit datele la care angajaţii îşi vor primi salariile şi bonurile  restante * Dacă nu se respectă acest calendar, va reizbucni greva foamei, susţine liderul sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea * „Plăţi se fac încă de luni şi vom respecta primul termen de plată – 13 noiembrie”, a precizat preşedintele Consiliului de Administraţie al ICMRS, Voica Marinescu *

Aşa cum anunţaseră încă din ajun, marţi dimineaţă, la ora 7 fix, liderii sindicali ai sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea şi Toader Ţebrian, alături de alţi şase colegi din sindicat, au intrat în greva foamei, la sediul firmei de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

N-a durat însă mult şi sindicaliştii au intrat la negocieri cu reprezentanţii conducerii. Cele două părţi venite la masa de discuţii au încheiat un protocol în care au fost prevăzute şi datele până la care se vor achita către salariaţi drepturile restante.

Potrivit preşedintelui sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea, cei circa 150 de angajaţi ai ICMRS adunaţi la protest au ameninţat că vor relua măsurile de protest în cazul în care conducerea nu va plăti la datele stabilite. 

Se dau salariile până luni?

„Am încheiat un protocol cu conducerea, s-a stabilit plata salariilor pentru tot personalul la nivelul închiderii lunii iulie 2009 până la data de 13 noiembrie 2009. S-a stabilit şi plata salariilor aferente pentru tot personalul pe luna august până pe data de 20 noiembrie. S-a mai prevăzut şi plata salariilor aferente lunii septembrie a anului în curs pentru tot personalul până la data de 4 decembrie”.

„În perioada 10 noiembrie – 4 decembrie, se vor achita şi distribui tichetele de masă pe lunile septembrie şi octombrie 2009 şi tichetele cadou de ziua întreprinderii. În plus, părţile se vor întâlni până la data 20 a lunii în curs  pentru a stabili şi eşalona plăţile aferente lunilor octombrie şi noiembrie”, a precizat preşedintele sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea.

Având în vedere că 13 noiembrie e într-o zi de vineri, sindicaliştii spun că, în caz de neplată, se vor reîntâlni la protest luni, pe data de 16.

„Primul termen îl putem respecta!”

Contactată telefonic, preşedinta Consiliului de Administraţie al ICMRS Galaţi, Voica Marinescu, a declarat pentru „Viaţa liberă”:

„Vom putea respecta primul termen de plată - 13 noiembrie. De fapt, aceste plăţi se fac începând chiar de ieri, un lucru cunoscut deja. Suma care va trebui achitată în acest prim interval este de 762.000 lei. Se vor căuta soluţii şi pentru respectarea următoarelor termene”.

Vina, în opinia sindicaliştilor, aparţine conducerii

„Mai avem lucrări pe platforma Combinatului, care ne-a plătit la timp, putem spune. Dar nu avem acces la lucrări bugetate. Participăm la licitaţii, avem preţ bun, dar nu obţinem lucrările. Suntem o firmă cu o vechime de 50 de ani şi mai facem câte un metru de asfalt”.

„În momentul de faţă, ICMRS are 420 de muncitori. La începutul şcolii, oamenii ăştia care nu şi-au mai luat banii din iulie n-au avut să le dea un leu copiilor lor care sunt la şcoală. Considerăm că 60-70 la sută din vină pentru situaţia în care ne aflăm o are conducerea”.

„Cam 20 la sută din vină o purtăm noi, pentru că nu am fost întotdeauna la fel de vehemenţi cum suntem de o săptămână încoace. În ceea ce priveşte criza economică, ea nici n-ar fi trebuit să se simtă în cazul nostru”, a mai spus preşedintele sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea.

Cu drepturile disponibilizaţilor cum rămâne?

În luna august, „Viaţa liberă” vă prezenta pe larg nemulţumirile care i-au îndemnat la protest pe foştii angajaţi ai ICMRS. Oamenii ajunşi în şomaj îşi aşteptau încă de atunci compensaţiile băneşti pe care ICMRS urma să le plătească.

„Acele plăţi nu s-au efectuat nici până în prezent, iar cauza respectivă nici măcar nu face obiectul actualului protest al nostru”, a precizat Alexandru Serea.

În schimb, preşedintele consiliului de Administraţie, Voica Marinescu, a afirmat: „Plăţile sunt prevăzute pentru un termen ulterior celui de pe 13 noiembrie”. Adică probabil pentru acele termene pentru care se caută încă soluţii de finanţare.

Primarul Dumitru Nicolae: ”ICMRS are întârzieri la anumite lucrări”

Potrivit declaraţiilor primarului municipiului Galaţi, Dumitru Nicoale, în prezent, ICMRS are de realizat cinci lucrări pe banii administraţiei locale. Din acestea, la câteva – nu a precizat câte! – există întârzieri.

Edilul şef a mai recunoscut că nu este mulţumit de lucrările efectuate de muncitorii  ICMRS, dar a spus că problemele nu sunt cauzate de lipsa de experienţă a muncitorilor, ci de… criză! 

„Strada Aprodul Purice ei o fac! De ce nu e asfaltată până acum? Probabil, nu probabil, sigur le lipseşte materia primă… ICMRS nu lucrează prost, dar a fost creată pe platformă ca să lucreze în Combinat, iar când Combinatul îi caută pe alţii ca să lucreze, nu mă întrebaţi pe mine... Eu sunt cu sufletul alături de ei”.

„Societatea are întârzieri la anumite lucrări; o lucrare se face şi cu bani, iar ca să iei materie primă,  te costă… ei trebuie să facă rost de materia primă…”, a declarat primarul.

Dumitru Nicolae pune toată situaţia de la ICMRS pe seama crizei, dar şi pe cea a managementului: „Ce nu-mi place mie la ICMRS e că au mai rămas doar 420 de oameni…”.

Gabriel Kolbay, Maria Măndiţă

Citit 1423 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.