Oferta SN Damen Galaţi privind CORVETELE, ”torpilată” politic

Oferta SN Damen Galaţi privind CORVETELE, ”torpilată” politic
Băsescu trage spuza pe turta Constanţei
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Procesul de atribuire a contractului de 1,6 miliarde de euro privind construirea a patru corvete pentru Marina Militară Română a intrat în prelungiri, după ce Ministerul Apărării şi-a luat mai mult timp pentru a studia ofertele depuse de Damen, care deţine Şantierul Naval de la Galaţi şi s-a extins şi în SN Mangalia, italienii de la Fincantieri prezenţi la Tulcea şi Brăila, precum şi de francezii de la Naval Group, care nu au afaceri concrete în România, dar care promit marea cu sarea în baza unui parteneriat ce este deocamdată doar pe hârtie cu Şantierul Naval de la Constanţa.

Noul termen pentru anunţarea unui câştigător al contractului corvetelor vehiculat de oficiali din Ministerul Apărării ar fi undeva în jurul datei de 15 noiembrie, după ce iniţial fusese stabilită data de 26 octombrie. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, SN Damen Galaţi a fost, la sfârşitul anului 2016, foarte aproape de atribuirea acestui contract, după ce modelul propus de grupul olandez – SIGMA 10514 „Corvetă multifuncţională” – a fost desemnat de Ministerul Apărării drept cel mai performant din cele 13 proiecte analizate la acea vreme. Din păcate, procesul de achiziţie a fost stopat în Parlament, chiar înainte de alegerile din decembrie 2016, motivele fiind unele mai degrabă de ordin politic.

Acum, când procesul de desemnare a unui câştigător a fost reluat, sunt semnale, de asemenea, că, prin culisele acestei afaceri, sunt personaje interesate să saboteze, practic, oferta Damen. Un exemplu elocvent este cel al ex-preşedintelului Traian Băsescu care, la sfârşitul săptămânii trecute, a “rostogolit” pe scena politică şi pe reţelele de socializare scenariul unei veritabile conspiraţii internaţionale, în care, de la guvernul olandez până la nume sonore din Parlamentul European, Comisia Europeană şi chiar Comisia de la Veneţia ar fi lansat rapoartele negative la adresa legilor Justiţiei şi a respectării normelor statului de drept în România doar pentru a face presiuni asupra Guvernului României şi a-l determina să acorde Damen contractul corvetelor! Nu e foarte clar de ce a lansat Traian Băsescu aceste aberaţii, poate din empatie cu şantierul naval de la Constanţa, cert este că nu este nevoie de nici un fel de teorie a conspiraţiei şi de nici un fel de presiuni pentru a susţine oferta Damen şi implicit a şantierului naval de la Galaţi.

Totuşi, pentru a nu lăsa loc de dubii, s-ar cuveni să reamintim că, în ultimii 25 ani, în SN Damen Galaţi s-au construit peste 400 nave, pentru beneficiari din 70 de ţări ale lumii, fiind cel mai performant şantier naval din România. Mai mult, SN Damen Galaţi este singurul şantier naval din România care în ultimii 30 de ani a construit nave militare. Nu mai puţin de 29 de nave militare au fost construite începând cu anul 2002 în şantierul de la Galaţi, pentru treisprezece marine militare şi autorităţi de pază de coastă de pe întreg mapamondul, inclusiv pentru multe state membre NATO şi UE. Una peste alta, şantierul naval gălăţean este cel mai mare exportator român de nave şi una dintre cele mai importante unităţi de producţie din industria de apărare din România. Dar, cel mai important, spre deosebire de alte companii care îşi condiţionează prezenţa în România de atribuirea unor contracte, Damen se află în România – la Galaţi, mai nou şi la Mangalia - pe termen lung. A demonstrat deja asta, cu profesionalism, inclusiv prin adoptarea celor mai înalte standarde de conduită la nivel internaţional şi în relaţiile instituţionale.

Citit 9604 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2018 21:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.