Apeluri de proiecte, prin Oficiul Teritorial pentru IMM-uri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de oameni de afaceri, tineri în marea lor majoritate, au umplut ieri, până la refuz, sala de conferinţe a Hotelului Vega, unde au participat la întâlnirea organizată de Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie (OTIMMC) Galaţi.

Subiectul abordat a fost unul de interes maxim, mai ales în condiţii de criză: banii europeni. Mai exact, s-a vorbit despre programele de finanţare incluse în Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice”, Axa prioritară 1 – „Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”.

Au fost prezentate trei apeluri de proiecte, distincte, în cadrul programelor structurale finanţate prin Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA).

Grantul mic şi grantul mare

IMM-urile pot solicita finanţări pentru investiţii mici, de până la 1,075 milioane lei (aşa-numitul „grant mic”) sau investiţii mari (cuprinse între 1,075 şi 6,45 milioane lei). La primele, apelul de proiecte este cu depunere continuă, în timp ce la investiţiile mari există un termen-limită.

Din totalul costurilor eligibile, maximul finanţării nerambursabile pentru investiţii poate fi de 70 la sută (pentru întreprinderi mici), respectiv, 60 la sută pentru întreprinderi mijlocii.

Finanţarea nerambursabilă pentru consultanţă şi instruire, sprijin acordat prin schema de minimis, este de 70 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile pentru servicii de consultanţă specifică şi instruire specializată, dar nu mai mult de 10 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Beneficiarii eligibili ai acestor finanţări sunt IMM-urile (cu 10-249 de salariaţi), iar domeniile de activitate eligibile sunt: industria extractivă şi cea prelucrătoare, construcţii, distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare.

Printre activităţile eligibile se numără crearea unei noi unităţi de producţie (sau extinderea ori diversificarea producţiei unei secţii deja existente).

Alte programe de finanţare europeană la care MIMMCMA este organism intermediar sunt cele care vizează implementarea standardelor internaţionale (860.000 lei maxim), accesul pe noi pieţe (adresat în special producătorilor, cu un maxim de 860.000 de lei al finanţării nerambursabile), respectiv consultanţa acordată IMM-urilor (la care se acordă maxim 70 la sută din valoarea costurilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de euro).

Întreprinzătorii interesaţi de toate aceste programe europene de finanţare, dar şi de programele naţionale derulate prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri pot afla oricând mai multe amănunte, la sediul OTIMMC Galaţi din str. Prelungirea Traian nr.1, bl. Pescăruş, parter.

Citit 967 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.