Toamna târziu se numără banii

Toamna târziu se numără banii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii au acumulat, după primele zece luni ale anului, datorii de 4,3 miliarde lei, dar au şi economii aproape 2,5 miliarde lei * Creditarea pare a se dezmorţi, în timp ce zelul pentru economisire s-a mai domolit * Numărul restanţierilor la plata ratelor este într-o continuă creştere *

Creditele contractate de gălăţeni şi-au continuat trendul ascendent din ultimele luni ajungând la un total de aproape 4.129 milioane lei, rezultă din datele centralizate de BNR. În acelaşi timp, disponibilităţile la vedere şi depozitele la termen sau rambursabile după notificare au scăzut cu 12,8 milioane lei faţă de luna precedentă, ajungând la aproximativ 2.466 milioane lei.

Încetul cu încetul, mai cu ezitări în anumite perioade, procesul de creditare pare a se pune în mişcare, predominante fiind împrumuturile în valută. Astfel, după primele zece luni, creditele gălăţenilor în valută erau în echivalentul a 2.200 milioane lei, faţă de 1.981 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creditarea în lei încă nu a reuşit să intre pe un trend ascendent. La sfârşitul lunii octombrie erau raportate împrumuturi în moneda naţională de 1.929 milioane lei, faţă de 1.933 milioane lei în luna precedentă şi faţă de 2.120 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Credite cu suspine

Chiar dacă sistemul bancar pare a se mai dezmorţi, îngrijorător rămâne nivelul creditelor restante. Acestea au ajuns la un total de 162,156 milioane lei, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, creditele neperformante erau de doar 25,577 milioane lei.

Numai în luna octombrie restanţele au crescut cu 17 milioane lei. Dacă ar fi să exceptăm luna mai, când creditele restante au ajuns la 182,147 milioane lei, restanţele din luna octombrie au fost cele mai mari de la începutul crizei şi până în prezent, creşterea în timp fiind aproape de nestăvilit.

Cele mai multe dintre creditele restante ale gălăţenilor sunt în moneda naţională, respectiv 114 milioane lei, faţă de 22,5 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul de creştere a restanţelor este însă mai mare la împrumuturile în valută.

Mai exact, la sfârşitul lunii octombrie s-a ajuns la credite restante în echivalentul a peste 48 milioane lei, cu aproape zece milioane lei mai mult faţă de luna precedentă.

Dacă ţinem cont că în aceeaşi perioadă a anului trecut creditele restante în valută erau în echivalentul a doar trei milioane lei, apare ca evident că sunt categorii de clienţi care au probleme serioase în returnarea creditelor.

Datorii pe categorii

Dacă ar fi să facem un profil al categoriilor de clienţi, agenţii economici sunt mai îndatoraţi la bănci decât populaţia. Mai precis, societăţile aveau după primele zece luni ale acestui an credite în moneda naţională în valoare de 993,5 milioane lei, în timp ce creditele în valută reprezentau echivalentul a 1.172 milioane lei.

Populaţia totaliza credite de 1.928,6 milioane lei, din care în moneda naţională erau împrumuturi de 933,33 milioane lei, iar în valută echivalentul a 995,27 milioane lei. Creditele de consum deţin o supremaţie de nezdruncinat, cu un total de 1.441 milioane lei, în timp ce creditele pentru locuinţe, de exemplu, nu ating decât un nivel de 426,5 milioane lei.

Economisire în vremuri tulburi

Dacă ar fi să privim şi partea plină a paharului, economiile gălăţenilor totalizau în octombrie aproape 2.466 milioane lei, în scădere cu 12,8 milioane lei faţă de luna precedentă, dar cu aproape 490 milioane lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Altfel spus, pe fondul crizei, dar şi a valului în creştere la dobânzi la depozite de la începutul anului, gălăţenii au fost mai grijulii cu banii şi mai înclinaţi spre economisire.

Disponibilităţile la vedere totalizau după primele zece luni ale anului 775 milioane lei, din care în moneda naţională erau disponibile în conturi 589 milioane lei, iar în valută echivalentul a 186 milioane lei. În ce priveşte depozitele la termen şi cele rambursabile după notificare, acestea au atins un nivel de 1.691 milioane lei, depozite de 1.216 milioane lei fiind în moneda naţională şi de 475 milioane lei în valută.

Dacă, în ceea ce priveşte creditele, agenţii economici devansau populaţia, pe partea de economisire raportul se inversează. Astfel, în timp ce agenţii economici aveau disponibilităţi şi depozite în valoare de 502,6 milioane lei, populaţia deţinea în conturi aproape 1.908 milioane lei.

Pentru finalul anului este de aşteptat ca, pe fondul spiritului sărbătorilor de iarnă, gălăţenii să dea mai mult frâu liber la pungă, ceea ce înseamnă că ritmul de creştere al creditelor va fi mai mare decât cel al depozitelor.

Citit 875 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.