Facturi mai mari după creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice

Facturi mai mari după creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor creşte cu 0,74 la sută de la 1 ianuarie, ceea ce va însemna o scumpire pe factură de 3,5 lei pe an în medie pentru un consumator casnic, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Scumpirile vin după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa de vineri, tarifele specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionari pentru anul 2019.

"În acest sens, ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie prestat de operatorii de distribuţie. Prin modificările aprobate, ANRE urmăreşte eliminarea unor deficienţe din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute în tarife, precum şi creşterea eficacităţii investiţiilor care se realizează în reţelele de distribuţie", se precizează într-un comunicat de presă al ANRE. Potrivit instituţiei, 2019 este primul an al celei de-a patra perioade de reglementare, care durează cinci ani.

Cum s-au făcut socotelile

"La stabilirea tarifelor pentru această perioadă au fost efectuate corecţii în valoare cumulată de circa 1.130 milioane lei, constând, în principal, din nerecunoaşterea unor costuri aferente investiţiilor din perioadele anterioare şi din transferarea sporului de eficienţă realizat de operatorii de distribuţie către clienţii finali", mai arată ANRE. Pentru creşterea calităţii serviciului de distribuţie, ANRE le-a solicitat operatorilor creşterea volumului investiţiilor cel puţin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunând totodată operatorilor ţinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu circa 25 la sută în reţelele de joasă tensiune.

Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operaţionale de 8,630 miliarde lei, cu circa 0,5 milioane lei mai mult decât în perioadă anterioară, în timp ce valoarea totală pentru programele investiţionale este de 6,350 miliarde lei, pentru următorii cinci ani. Având în vedere toate acestea, ca urmare a analizei documentaţiilor de solicitare a tarifelor de distribuţie transmise de operatorii de distribuţie concesionari, tarifele aprobate pentru anul 2019 înregistrează o creştere de 0,74 la sută la nivelul întregii ţări, valoare care include însă şi rata inflaţiei de 3,82 la sută.

Mai urmează şi alte scumpiri

Aceste scumpiri nu sunt singurele care ar putea afecta consumatorii în perioada următoare. Conform datelor INS, pe bursă, preţul energie electrice este dublu faţă de anul trecut, iar trendul este în continuare crescător. La rândul său, Consiliul Concurenţei pune creşterile de preşuri pe tendinţele mai ample de la nivelul pieţei europene, în special ca urmare a costurilor mari de mediu. În condiţiile în care preţurile cresc, Consiliul Concurenţei reaminteşte că, la nivel naţional, încă nu a fost definit consumatorul vulnerabil, care va fi cel mai afectat de scumpiri.

Guvernul trebuia să precizeze care consumatori pot fi încadraţi în categoria "vulnerabili", astfel încât, de la 1 aprilie 2019, să se poată aplica noile măsuri de protecţie pentru aceşti consumatori. Însă, în noiembrie, Executivul a amânat acest termen până în 2021. În prezent, singura modalitate de a-i proteja pe cei care nu-şi pot plăti facturile este un tarif social, însă problema în acest caz este că acei consumatori nu pot depăşi o anumită cantitate de energie, foarte mică, iar dacă fac acest lucru plătesc un tarif de două ori mai mare decât cel clasic. Conform studiilor de piaţă, 12 la sută dintre consumatorii de energie ai României beneficiază de tariful social la energie electrică, însă 42 la sută dintre aceştia nu îşi dimensionează corect consumul şi depăşesc pragul alocat, astfel că în final plătesc facturi mult mai mari chiar şi decât consumatorii obişnuiţi.

Citit 1654 ori Ultima modificare Duminică, 16 Decembrie 2018 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.