Băncile, speriate de ”taxa pe lăcomie”?

Băncile, speriate de ”taxa pe lăcomie”?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Toți indicii ROBOR au scăzut, ieri, în a doua zi bancară a anului, înscriindu-se în tendința de scădere apărută joi, după introducerea "taxei pe lăcomie" a băncilor, care le penalizează în funcție de evoluția dobânzii, relatează Mediafax.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri la 2,97 la sută, de la 2,99 la sută; indicele s-a mai aflat la un nivel sub 3 la sută în 21 iunie 2018, când a fost 2,95 la sută.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 3,28 la sută, de la 3,30 la sută, iar indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut la 3,39 la sută, de la 3,40 la sută.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Noile măsuri fiscale din ordonanța de urgență a Guvernului, emisă la final de an, instituie "taxa pe lăcomie" pentru bănci. Taxa se aplică pe activele financiare ale băncilor, și este de 0,1 la sută pentru un ROBOR între 2 și 2,5 la sută, de 0,2 la sută pentru 2,51 - 3 la sută, de 0,3 la sută pentru 3,01 - 3,5 la sută, de 0,4 la sută pentru 3,51 - 4 la sută.

Citit 3511 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2019 16:59

2 comentarii

 • postat de Goe
  Miercuri, 09 Ianuarie 2019 06:16
  5.13.165.***
  Referitor la primul comentariu postat de aLex va rog sa priviti la recenzii : nu suntem de acord adica degetul mare in jos “ sustinatori PSD” ,restul cu degetul mare in sus “ Opozitia “ .In curand cei cu degetul mare in jos vor trebui sa-l tina in gura.... Generatiile viitoare sunt sacrificate si va mai mirati de ce pleaca tineretul din tara ? Pentru ca mai sunteti inca multi nostalgici la vremurile trecute in care nimeni nu facea nimic,toata lumea era angajata pe posturi supra aglomerate se faceau ca lucreaza cand trecea “seful “ in rest isi rezolvau problemele de acasa. O vopsea o sticla cu diluant, becuri,hartie de scris,antene,tocuri,flecuri,cornier pentru inchs balcoanele toate se procurau de la locul de munca in lipsa acestora din magazine. Nu mai vorbesc de cei ce lucrau la abator : carne,salam ,piept de pui etc. Probabil ca si comentariul meu va primi deget in jos dar ce sa-i faci adevarul nu se poate ascunde si mai mult,SUPARA ! ??????
  0
  3
  Raportează
 • postat de aLex
  Sâmbătă, 05 Ianuarie 2019 21:16
  86.124.206.***
  Pentru scaderea roborului (generat de lipsa monedei in banci), Guvernul Romaniei ar trebui sa nu mai absoarba lichiditatile bancare prin imprumuturi mari, lunar, urmand a achita pe termen scurt sumele de rambursat. Or, Guvernul Roman umbla din poarta in poarta pentru a indatora generatiile urmatore. Un singur tel: MITA (salarii, marite si firimituri la pensionari) PENTRU VOTURI.
  3
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.