Un miliard de lei pentru programul ”Investeşte în tine”

Un miliard de lei pentru programul ”Investeşte în tine”
Înveţi şi primeşti credite în condiţii avantajoase
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministerul Finanţelor a stabilit, conform unui proiect de act normativ, plafonul pentru 2019 al programului „Investeşte în tine”, în valoare de 1 miliard de lei.

Programul are ca obiect facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la 26 de ani (pentru credite de până la 40.000 lei), precum şi pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani (pentru credite de până la 35.000 lei) şi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională autorizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, şi, după caz, de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea creditelor, în proporţie de 80 la sută de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. În acelaşi timp, însă, din perspectiva beneficiarului, un element esenţial este acela că dobânda creditului este zero. Aceasta pentru că dobânzile şi comisioanele bancare sunt suportate de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului.

Care este scopul programului

Acest program a fost iniţiat, în primul rând, în scopul de a diminua şomajul în rândul tinerilor care ies de pe băncile şcolii, prin sprijinirea în accesarea unei forme de formare profesională superioare. În mod indirect, acest ajutor financiar ar fi şi o formă de stabilizare în ţară a populaţiei active şi reducerea fenomenului migraţionist. Dar, dincolo de segmentul tinerilor, la fel de important este că facilităţile la finanţare se acordă şi persoanelor de până în 55 ani care sunt incluse în anumite forme de învăţământ. Ideea este de a sprijini accesarea unor eventuale cursuri de perfecţionare sau reconversie profesională, dar şi derularea unor proiecte ce vizează creşterea calităţii vieţii. Drept urmare, pentru acest credit sunt eligibile şi cheltuieli din domeniul culturii (publicarea unor cărţi, a unor studii etc.), sănătăţii (costul unor medicamente, a unor analize medicale sau a unor intervenţii chirurgicale care nu sunt acoperite prin programele naţionale de sănătate publică etc.), dar, nu în ultimul rând, creditele pot fi folosite şi la achiziţia sau amenajarea unei locuinţe.

Prin cine se derulează programul

Programul „Investeşte în tine” a început să se deruleze din octombrie 2018, când a fost aprobat un plafon total al garanţiilor de 600 milioane de lei, alocat de către Ministerul Finanţelor, în mod egal în favoarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Fondului Român de Contragarantare. Până la data de 31 decembrie 2018 au fost acordate un număr de 1.049 garanţii, în valoare totală de 29,14 milioane lei, pentru o valoare a finanţărilor de 36,42 milioane lei. Cum aşteptările privind acest tip de creditare este foarte mare, pe 2019, plafonul garanţiilor va fi de 1 miliard de lei, iar în anii următori fondurile se vor aloca în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate acestora în anul precedent. Până în prezent, în cadrul programului s-au înscris patru finanţatori, dintre care CEC Bank şi Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, iar BCR şi Raiffeisen Bank care şi-au exprimat intenţia de înscriere în viitor ca bănci partenere.

Citit 1776 ori Ultima modificare Duminică, 20 Ianuarie 2019 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.