Mai puţine persoane fără loc de muncă. Galaţiul a ieşit din top 5 al ratei şomajului

Mai puţine persoane fără loc de muncă. Galaţiul a ieşit din top 5 al ratei şomajului
Cezar Năstase, directorul executiv al AJOFM Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De-a lungul ultimilor ani, judeţul Galaţi s-a aflat permanent pe unul din  primele locuri ale topului judeţelor cu rată mare a şomajului înregistrat. Cel puţin până la începutul anului 2017, judeţul nostru se situa, aproape fără excepţie, în top 5 al acestui clasament. Conform bilanţului realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, la sfârşitul anului trecut, judeţul nostru a coborât pe locul 7 în clasament.

Pe parcursul anului 2018, rata medie anuală a şomajului înregistrat în judeţul Galaţi a fost de 7,04 la sută, cu 2,15 puncte procentuale mai mică decât cea din anul 2017. Din ianuarie şi până în decembrie 2018, Galaţiul a fost pe locul şase la nivel naţional din acest punct de vedere, iar în ultima lună a anului trecut a reuşit să mai coboare un loc.

"Evoluţia şomajului este pozitivă ca tendinţe, conform dezideratelor noastre. A scăzut atât şomajul în plată, cât şi numărul şomerilor, iar diferenţele sunt notabile. Au fost ani de zile în care şomajul tot creştea. În anul 2016 şi până la începutul lui 2017, am avut 18-19.000 de şomeri şi o rată de peste 9 procente. În sfârşit, din 2017, lucrurile au o tendinţă pozitivă, în sensul că şomajul scade. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre oferta locurilor de muncă vacante. Într-adevăr, a mai crescut calitatea, au apărut mai multe locuri de muncă şi pentru cei cu studii superioare. În schimb, ca număr, încă n-am reuşit ca, de la o ofertă de 5.000 de locuri vacante într-un an, să ajungem la 7-8.000. Am rămas cam în aceeaşi zonă. Cum spuneam, numărul şomerilor a scăzut notabil, în sfârşit, am părăsit top 5 naţional al ratei şomajului, unde eram ba pe locul trei, ba pe patru. În decembrie 2018 am ieşit pe locul 7, asta ne bucură foarte mult", ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Conform acestuia, una din măsurile cu impact important asupra reducerii numărului de şomeri a fost majorarea subvenţiilor acordate angajatorilor şi a alocaţiilor primite de şomeri pentru mobilitate, relocare etc. "S-au schimbat subvenţiile pentru angajarea şomerilor, cuantumul lor chiar s-a triplat, există prime de angajare, prime pentru mobilitate, care, de la an la an, produc efecte din ce în ce mai notabile. Contează foarte mult şi mediul economic, să fie stabil sau pozitiv. Consider că, dacă nu apare ceva notabil, Doamne fereşte, vreo recesiune, şomajul va continua să scadă la Galaţi. De la 19.000 la 11.900 de şomeri e un pas foarte mare, într-un timp destul de scurt. Ne vom strădui în continuare. Dacă ne ajută şi mediul economic, sper ca, anul acesta, să ne ducem sub 10.000 de şomeri. Important este să ajutăm angajatorii să-şi găsească forţă de muncă calificată. Aici, pe lângă medierea directă, putem interveni şi prin programele de formare în a califica persoanele care vor să înveţe o meserie şi au studiile minime necesare", a mai spus directorul executiv al AJOFM Galaţi.

Joburi pentru aproximativ 6.000 de gălăţeni

În  perioada ianuarie - decembrie 2018, 5.895 de gălăţeni au fost încadraţi în muncă, prin derularea de către AJOFM a Programului de ocupare a forţei de muncă, reiese din bilanţul instituţiei. "Măsurile de mediere a muncii, informare şi consiliere profesionala, ca servicii de bază ale serviciului public de ocupare, au avut o pondere însemnată în totalul măsurilor care au condus la ocupare. Pentru a se încadra, o persoană participă la mai multe măsuri active, aplicându-i-se un pachet personalizat, în funcţie de aptitudini, capacităţi şi nivel profesional", precizează documentul citat.

Până pe 31 decembrie 2018, au fost încadrate 55 de persoane din cele trei localităţi implicate în Programul special de ocupare (20 din Cavadineşti, 9 din Oancea şi 26 din Scânteieşti). De asemenea, în 2018 au fost încadrate cinci persoane de etnie romă, cu domiciliul în Tecuci, prin derularea programului special pentru persoanele de etnie romă.

Din cele 5.895 de persoane care şi-au găsit anul trecut locuri de muncă prin intermediul AJOFM, 288 aparţin următoarelor grupuri-ţintă: 10 persoane cu handicap, 16 persoane de etnie romă, 4 tineri ieşiţi din sistemul de protecţie a copilului, 2 persoane eliberate din detenţie, 23 şomeri de lungă durată cu vârsta sub 25 de ani, 231 de şomeri de lungă durată cu vârsta peste 25 de ani, 2 persoane refugiate.

Acuzații. Aceleaşi dispute angajatori - şomeri

Deşi numărul angajărilor din judeţul Galaţi a crescut în cursul anului trecut, există şi un aspect care probabil nu se va schimba decât peste foarte mult timp, acela al diferenţelor dintre punctele de vedere ale angajaţilor şi şomerilor. "Din ce în ce mai des, angajatorii acuză lipsa de personal calificat mai serios, ei spun că se întâmplă să angajaze oameni şi aceştia să plece după o săptămână, două, să renunţe la post fără să anunţe în prealabil. De partea cealaltă, rămâne aceeaşi problemă, cu şomerul care acuză pachetul salarial (că e scăzut), orele de lucru (că se lucrează peste program), fişa postului (care nu e similară cu ce se discută la angajare). Din punctul acesta de vedere, problemele au rămas cam aceleaşi", spune directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase. Conform acestuia, există însă şi câteva atuuri pe plan local: "Avem cele două universităţi, mai avem încă licee şi şcoli profesionale care să ofere şi candidaţi tineri angajatorilor, un necesar minim pentru ca aceştia să-şi desfăşura activitatea".

Două cursuri de formare, în februarie

96 de programe de formare profesională gratuite se derulează în luna februarie, la nivel național, la care participă 1.574 de persoane, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  Judeţele în care se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt Brașov (126 persoane), Hunedoara (120), București (112) şi Dâmbovița (112). AJOFM Galaţi organizează două cursuri, pentru meseriile de patiser, respectiv, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist. La acestea participă 56 de persoane, câte 28 la fiecare curs.

Citit 3316 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 18:06

12 comentarii

 • postat de Alexuz
  Vineri, 15 Februarie 2019 08:53
  5.2.205.***
  Luciane, mi-am permis sa fiu mai dur in exprimare dupa comentariul tau care "miroase" a iz psd-ist. Eu ma rog sa nu existe si altii care cred stirea asta "pozitiva". Din pix si eu pot sa scot orasul asta din groapa.
  Dupa comentariul tau inteleg ca aplici "bullshit-ul" vesnic cu nationalismul, hai sa facem, sa dregem sa fim uniti,, sa nu plecam din tara, etc. Nu mai tin astea, sunt fumate rau....
  Tin sa te anunt ca in 2016 orasul a pierdut 5.5% din populatie, in 2017 7.5% iar in 2018 undeva la 9.5%. Tu ce zici creste sau scade? a
  Asta ca sa nu mai vorbim inainte de 2016. Probabil procentajul ala care a parasit orasul sunt toti niste tampiti numai tu esti luptatorul suprem.
  Nu sunt cifre inventate de mine ci cifre oficiale. Orasul nu este sustenabil de aproape 2 ani pentru ca are mult mai multi pensionari decat salariati.
  Am 35 de ani, nu mai am timp, rabdare, nu vreau si nici nu trebuie sa mai astept. O sa locuiesc intr-o tara civilizata unde o strada asfaltata nu reprezinta o super-mega realizare.
  De venit inapoi o sa vin foarte rar, dar o sa incerc sa pun cat mai multi km intre mine si Romania.
  Ca multi altii indiferent ca sunt salahori, capsunari, ingineri sau doctori, granitele sunt larg deschise si conditii mult mai bune sunt in foarte multe parti.
  Nu imi reneg originea, locul natal, etc dar am dreptul si libertatea ce a pleca undeva unde confortul meu sa mi-l stabilesc singur. Nu sa mi-l stabileasca altii cand vor ei.
  2
  6
  Raportează
 • postat de Daniel
  Vineri, 15 Februarie 2019 06:53
  103.224.8.***
  Astea sunt abureli pzd-iste!Sunt mai putini someri pentru ca o parte dintre cei care au avut dreptul la somaj nu mai iau (au depasit perioada) sau au trecut in barca asistatilor social.Daca a inumarat Veorica sau alte minti luminate din trupa de slugi drakniste somerii se inputineaza cu toate ca nu se fac investitii si nu sunt locuri de munca.
  1
  5
  Raportează
 • postat de lucian
  Miercuri, 13 Februarie 2019 16:48
  79.3.97.***
  Alexuz daca as fi psd-is nu mi-ar fi rusine sa spun. Cred totusi ca PSD incepand cu Iliescu este tot raul pe care il traim de la revolutie incoace. La revolutie am fost cu arma in mana, iar cand eram liber am fost tot timpul in fata la prefectura. Trebuia sa plec la Bucurest! Altii cu care am fost la prefectura si-au facut carnet de revolutionar. Eu nu! Nu jigni daca nu cunosti!
  Stiti doar sa criticati. V-ati obisnuiti sa dati vina pe altii (pensionari, psd-isti, basisti, capsunari), dar voi nu contribuiti la tot jaful care este in oras si in tara? Voi unde sunteti? Unul cate unul suntem un intreg care nu reuseste sa iasa din noroi. Uitati-va la voi mai intai, ce faceti ca sa schimbati situatia, dupa asta criticati. Dar nu jigni, fara cunostinta. Dar daca asa esti obisnuit...
  Asa credeti ca se schimba tara. Trebuie sa va schimbati voi, nu sa schimbati voi pe altii. Cand toti se vor schimba, tara va fi schimbata!
  Repet intrebarea: cum vrei sa ajungi de pe locul 28 pe locul 3, fara sa treci de locul 24?
  1
  6
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 13 Februarie 2019 10:11
  5.13.193.***
  Ne laudam cu pozitia a 7-a din topul rusinii dupa ce am fost in primii 5, groaznic!
  1
  8
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:28
  5.2.205.***
  Luciane lasa-ne frate ca tu esti dopat la creier psd-istule.
  Probabil esti vreo fosila comunista care cumpara mancare de 100 de lei pe luna si este fericit. Altii mai si mananca in oras, merg cu masina, pleaca in concediu adica TRAIESC.
  Tu mai iesi din casa si vezi cate spatii comerciale sunt de vanzare sau de inchiriat ca sa iti faci o idee cum a scazut somajul in Galati.
  3
  10
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Marți, 12 Februarie 2019 16:56
  84.117.41.***
  Voi vreti sa cresteti economia pregatind manchiuristi, frizeri, paznici si vanzatori
  o tara axata doar pe servicii este o tara fara economie
  Exportam cereale de 20 milioane de dolari si importam biscuiti de 22 milioane de dolari
  Nu se produce mai nimic in tara asta, dar economia este pe plus. Cum naiba, nu stiu
  0
  14
  Raportează
 • postat de lucian
  Marți, 12 Februarie 2019 15:22
  79.3.97.***
  Singura stire pozitiva din Galati, si pe asta o criticati! Carcotasi!
  Someri mai putini inseamna efort mai mic al comunitatii de ai sustine. Inseamna ca statul, mama, tata sau bunicii contribuie mai putin la "ajutorarea sociala" a celor mai oropsiti. Inseamna ca populatia are mai multa Demnitate, bani de cheltuiala, sau macar nu mai au atata nevoie sa fure. Vor fura mai putin, ca o parte isi pot cumpara cu banii din salariul!
  Tendinta de a scade a ratei inflatiei este o stire fantastica!. Nu conteaza ce si cum!
  Laurentiu, in exemplul tau, ca sa ajungi pe locul 3 , mai intai trebuie sa treci de locul 24! Dar tu vrei ca toti, acum pe loc! Nu ai spirit de sportiv! Sportivii care gandesc ca tine apeleaza la doping!
  Scuze, nu vreau sa jignesc, dar asa este!
  21
  3
  Raportează
 • postat de Petru
  Marți, 12 Februarie 2019 14:55
  5.13.140.***
  14875 someri la sfrsitul lui ianuarie 2018 (http://www.galati.anofm.ro/pdf-uri/somaj01_2018.pdf) si 11979 someri in decembrie 2019 (https://www.viata-libera.ro/economie/122093-rata-somajului-la-galati-dubla-fata-de-media-pe-tara) ....adica o scadere de 2896 de someri , in conditiile in care declarati ca si-au gasit loc de munca 5895 de pesoane anul trecut. Pai stimate domn, dati toate cifrele din ecuatie...adica si numarul de pensionari din 2018 si eventual rata de depopulare..si o sa vedem si noi ca si dumneavoastra ca angajarile mentionate sunt preponderent “de inlocuire” si nicidecum locuri de munca “nou create”. Ca sa nu mai vorbesc de explozia organigramelor din structurile bugetare.Iar daca mai adaugati si fenomenul migratiei din Galati....poate va dati seama in ce rahat e acest oras. Turnati doar anumite cifre cu scopul de a induce pozitivism. Vedeti insa ca nu toti facem parte din electoratul PSD ....din pacate pentru dvs.
  3
  19
  Raportează
 • postat de Laurentiu
  Marți, 12 Februarie 2019 11:25
  92.86.16.***
  Ce diferenta este intre locul 7 si locul 5 pe tara la rata somajului? Aproape nesemnificativa....daca in cazul in care orasul Galati se situa in primele 10 pe tara cu rata de somaj mic atunci da, dar asa.... e ca si cum un alergator termina 5 ani consecutivi pe locul 29 din 31 si brusc in al 6-lea an termina pe locul 24 din 30. Progres semnificativ e atunci cand alergatorul, satul de locurile codase, trage tare si termina a-6-a oara pe locul 3 din 30, inchizand gura targului.....
  1
  20
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 12 Februarie 2019 10:20
  86.121.70.***
  Coafeze, patiseri si frizeri la parterul blocurilor. Foarte multi sunt nespecializati in aceste meserii, in urma unui curs, fara practica, nu se pot numi specializati. Am vazut "cursante" in coafor care sunt adevarate habarniste. La patiserie ce sa faca, sa impleteasca covrigi ca doar nu vin cu niste retete grozave sa concureze pe piata. Oricum cele mai bune sunt fetitele de la video chat-uri, damele de companie si proxenetii care au depasit cu mult oferta AJOFM si nu platesc nici impozit, au apartamente cumparate in buricul targului, masini luxoase, prostia si golania nu se pun. Astea din urma sunt adevaratele locuri de munca.
  1
  22
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 12 Februarie 2019 08:16
  5.13.239.***
  Hai ca sunteti amuzanti si atat!
  Daca eu nu mananc un pui, si un parlamentar 10, in medie eu am mancat 5... si sunt chair satul!
  Adica... erau peste 33.000 de someri neoficial, confirmat personal de un angajat din AJOFM prin 2011... official erau 17.000 , au plecat in tarile respectabile, unde munca, chiar se plateste.... si al muuuulllte alte drepturi si avantaje.... raman cateva mii... si gata... sunt locuri de munca... putem trai ca-n rai..... numai caraiul e cateva mii de km mai la Vest!

  Vorbe bune, cuvinte frumoase, in rest numai minciuni prin omisiune si insulte ale inteligentelor!
  2
  21
  Raportează
 • postat de Tică
  Marți, 12 Februarie 2019 08:03
  5.13.229.***
  Oamenii au plecat in alte județe sau in strainatate asta este principalul motiv pentru care a scazut nr somerilor . Restul e poveste , cu preturi ca in vest si cu salarii de Romania e foarte greu sa supravetuiest ,mai ales daca lucrezi la privat
  2
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.