Mai puţine persoane fără loc de muncă. Galaţiul a ieşit din top 5 al ratei şomajului

Mai puţine persoane fără loc de muncă. Galaţiul a ieşit din top 5 al ratei şomajului
Cezar Năstase, directorul executiv al AJOFM Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De-a lungul ultimilor ani, judeţul Galaţi s-a aflat permanent pe unul din  primele locuri ale topului judeţelor cu rată mare a şomajului înregistrat. Cel puţin până la începutul anului 2017, judeţul nostru se situa, aproape fără excepţie, în top 5 al acestui clasament. Conform bilanţului realizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, la sfârşitul anului trecut, judeţul nostru a coborât pe locul 7 în clasament.

Pe parcursul anului 2018, rata medie anuală a şomajului înregistrat în judeţul Galaţi a fost de 7,04 la sută, cu 2,15 puncte procentuale mai mică decât cea din anul 2017. Din ianuarie şi până în decembrie 2018, Galaţiul a fost pe locul şase la nivel naţional din acest punct de vedere, iar în ultima lună a anului trecut a reuşit să mai coboare un loc.

"Evoluţia şomajului este pozitivă ca tendinţe, conform dezideratelor noastre. A scăzut atât şomajul în plată, cât şi numărul şomerilor, iar diferenţele sunt notabile. Au fost ani de zile în care şomajul tot creştea. În anul 2016 şi până la începutul lui 2017, am avut 18-19.000 de şomeri şi o rată de peste 9 procente. În sfârşit, din 2017, lucrurile au o tendinţă pozitivă, în sensul că şomajul scade. Nu putem spune acelaşi lucru şi despre oferta locurilor de muncă vacante. Într-adevăr, a mai crescut calitatea, au apărut mai multe locuri de muncă şi pentru cei cu studii superioare. În schimb, ca număr, încă n-am reuşit ca, de la o ofertă de 5.000 de locuri vacante într-un an, să ajungem la 7-8.000. Am rămas cam în aceeaşi zonă. Cum spuneam, numărul şomerilor a scăzut notabil, în sfârşit, am părăsit top 5 naţional al ratei şomajului, unde eram ba pe locul trei, ba pe patru. În decembrie 2018 am ieşit pe locul 7, asta ne bucură foarte mult", ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Conform acestuia, una din măsurile cu impact important asupra reducerii numărului de şomeri a fost majorarea subvenţiilor acordate angajatorilor şi a alocaţiilor primite de şomeri pentru mobilitate, relocare etc. "S-au schimbat subvenţiile pentru angajarea şomerilor, cuantumul lor chiar s-a triplat, există prime de angajare, prime pentru mobilitate, care, de la an la an, produc efecte din ce în ce mai notabile. Contează foarte mult şi mediul economic, să fie stabil sau pozitiv. Consider că, dacă nu apare ceva notabil, Doamne fereşte, vreo recesiune, şomajul va continua să scadă la Galaţi. De la 19.000 la 11.900 de şomeri e un pas foarte mare, într-un timp destul de scurt. Ne vom strădui în continuare. Dacă ne ajută şi mediul economic, sper ca, anul acesta, să ne ducem sub 10.000 de şomeri. Important este să ajutăm angajatorii să-şi găsească forţă de muncă calificată. Aici, pe lângă medierea directă, putem interveni şi prin programele de formare în a califica persoanele care vor să înveţe o meserie şi au studiile minime necesare", a mai spus directorul executiv al AJOFM Galaţi.

Joburi pentru aproximativ 6.000 de gălăţeni

În  perioada ianuarie - decembrie 2018, 5.895 de gălăţeni au fost încadraţi în muncă, prin derularea de către AJOFM a Programului de ocupare a forţei de muncă, reiese din bilanţul instituţiei. "Măsurile de mediere a muncii, informare şi consiliere profesionala, ca servicii de bază ale serviciului public de ocupare, au avut o pondere însemnată în totalul măsurilor care au condus la ocupare. Pentru a se încadra, o persoană participă la mai multe măsuri active, aplicându-i-se un pachet personalizat, în funcţie de aptitudini, capacităţi şi nivel profesional", precizează documentul citat.

Până pe 31 decembrie 2018, au fost încadrate 55 de persoane din cele trei localităţi implicate în Programul special de ocupare (20 din Cavadineşti, 9 din Oancea şi 26 din Scânteieşti). De asemenea, în 2018 au fost încadrate cinci persoane de etnie romă, cu domiciliul în Tecuci, prin derularea programului special pentru persoanele de etnie romă.

Din cele 5.895 de persoane care şi-au găsit anul trecut locuri de muncă prin intermediul AJOFM, 288 aparţin următoarelor grupuri-ţintă: 10 persoane cu handicap, 16 persoane de etnie romă, 4 tineri ieşiţi din sistemul de protecţie a copilului, 2 persoane eliberate din detenţie, 23 şomeri de lungă durată cu vârsta sub 25 de ani, 231 de şomeri de lungă durată cu vârsta peste 25 de ani, 2 persoane refugiate.

Acuzații. Aceleaşi dispute angajatori - şomeri

Deşi numărul angajărilor din judeţul Galaţi a crescut în cursul anului trecut, există şi un aspect care probabil nu se va schimba decât peste foarte mult timp, acela al diferenţelor dintre punctele de vedere ale angajaţilor şi şomerilor. "Din ce în ce mai des, angajatorii acuză lipsa de personal calificat mai serios, ei spun că se întâmplă să angajaze oameni şi aceştia să plece după o săptămână, două, să renunţe la post fără să anunţe în prealabil. De partea cealaltă, rămâne aceeaşi problemă, cu şomerul care acuză pachetul salarial (că e scăzut), orele de lucru (că se lucrează peste program), fişa postului (care nu e similară cu ce se discută la angajare). Din punctul acesta de vedere, problemele au rămas cam aceleaşi", spune directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase. Conform acestuia, există însă şi câteva atuuri pe plan local: "Avem cele două universităţi, mai avem încă licee şi şcoli profesionale care să ofere şi candidaţi tineri angajatorilor, un necesar minim pentru ca aceştia să-şi desfăşura activitatea".

Două cursuri de formare, în februarie

96 de programe de formare profesională gratuite se derulează în luna februarie, la nivel național, la care participă 1.574 de persoane, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  Judeţele în care se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt Brașov (126 persoane), Hunedoara (120), București (112) şi Dâmbovița (112). AJOFM Galaţi organizează două cursuri, pentru meseriile de patiser, respectiv, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist. La acestea participă 56 de persoane, câte 28 la fiecare curs.

Citit 3640 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.