Creditele gălăţenilor au crescut cu 280 milioane de lei

Creditele gălăţenilor au crescut cu 280 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Valoarea totală a creditelor contractate pe piaţa bancară gălăţeană era, la sfârşitul anului 2018, în valoare de peste 3,89 miliarde de lei, în creştere cu peste 281,6 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Această creştere a fost înregistrată în condiţiile în care creditele în moneda naţională au avut o creştere mai accelerată decât creditele în valută. Mai exact, pe parcursul anului 2018, creditele în moneda naţională au crescut de la 2,47 miliarde de lei la 2,73 miliarde de lei (+257,6 milioane de lei), în timp ce creditele în valută au crescut de la echivalentul a aproape 1,14 miliarde de lei la 1,16 miliarde de lei (+24 milioane de lei).

Anul 2019 va aduce, totuşi, o dinamică diferită faţă de cea din 2018, dat fiind faptul că, de la 1 ianuarie, au intrat în vigoare controversatele măsuri privind taxarea băncilor în funcţie de indicele ROBOR, dar şi noile plafoane privind nivelul maxim de îndatorare stabilite de banca centrală. În ceea ce priveşte taxarea băncilor în funcţie de ROBOR, aceasta s-ar putea să se regăsească, în cele din urmă, în creşterea costurilor de creditare, dat fiind faptul că lipsa de predictibilitate fiscală se reflectă, în cele din urmă, în creşterea evaluărilor privind riscul de ţară.

În ceea ce priveşte gradul maxim de îndatorare, nivelul acestuia a fost stabilit, de la începutul anului, la 40 la sută din venitul net la creditele în lei şi la 20 la sută la cele în valută, în timp ce pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe, rata maximă de îndatorare este cu 5 puncte procentuale mai mare. Măsurile urmează să se aplice atât băncilor, cât şi instituţiilor financiare nebancare (IFN). Îndatorarea la nivel individual pe segmentul creditelor ipotecare era, până la 31 decembrie, de 47 la sută, în timp ce, la creditele de consum, gradul de îndatorare la nivel individual este de 45 la sută.

Potrivit BNR, unul dintre obiectivele urmărite la modificarea Regulamentului de creditare este simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare, în condiţiile în care, conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente va putea fi stabilit uşor de orice solicitant. Un alt obiectiv este protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii, în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru o creditare sănătoasă.

Strict la nivelul populaţiei, împrumuturile contractate de gălăţeni erau la sfârşitul anului 2018 de peste 2.309 milioane de lei (credite în moneda naţională - 1.645 milioane de lei, credite în valută - 664,8 milioane de lei), faţă de 2.173 milioane de lei (credite în moneda naţională - 1.442 milioane de lei, credite în valută - 731,4 milioane de lei) în 2017. Din valoarea totală a creditelor contractate de populaţie la sfârşitul anului 2018, valoarea creditelor de consum era de 1.025,7 milioane de lei (moneda naţională - 830,6 milioane de lei, credite în valută - 195,1 milioane de lei), în timp ce creditele imobiliare aveau o valoare de 1.226,4 milioane de lei (moneda naţională - 757,6 milioane de lei, valută - 468,8 milioane de lei).

Citit 1637 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2019 22:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.