Perspective sumbre pentru Combinat

Perspective sumbre pentru Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii companiei ArcelorMittal anunţă disponibilizări la nivel global * În Combinat mai sunt circa 9.500 de angajaţi * Odată cu platforma siderurgică, şi oraşul alunecă la vale * Şomajul a ajuns la 10,6 la sută * Şi, până la sfârşitul anului, vor mai fi disponibilizări *

ArcelorMittal ia în calcul ca în anul 2010 să opereze noi disponibilizări de personal la nivel global.

Reprezentanţii companiei au discutat această posibilitate în cadrul unei întâlniri cu European Works Council (un for european care reprezintă mai multe asociaţii ale salariaţilor), care a avut loc săptămâna trecută şi la care au participat şi sindicalişti de la FSS Metarom Galaţi.

Aceştia au explicat faptul că sunt vizate, în special, unităţile din Vest, acolo unde în 2009 nu s-au efectuat disponibilizări, deşi situaţia economică a fost dramatică.

„Cifra vehiculată este de 10.000 de oameni, însă nu mai există aceeaşi presiune pe România. Trebuie însă să ţinem cont de faptul că este vorba despre locuri de muncă, deci un subiect sensibil”, ne-a spus unul dintre sindicaliştii din FSS Metarom care a participat la întâlnirea de săptămâna trecută.

Oficialii combinatului gălăţean au recunoscut că au existat astfel de discuţii, dar au refuzat să precizeze dacă această decizie îi va afecta şi pe siderurgiştii din Galaţi şi despre ce cifră este vorba la nivel global.

Nu se comentează

„În timpul întâlnirii plenare dintre reprezentanţii ArcelorMittal şi cei ai European Works Council,  de săptămâna trecută, s-a discutat posibilitatea ca, anul viitor, la nivel global, să intervină o reducere a personalului, în principal ca urmare a scăderii naturale a numărului de angajaţi, precum şi a optimizării producţiei”.

„Nu dorim să comentăm asupra cifrelor discutate, atâta vreme cât nu există o decizie finală referitoare la acestea”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Anul-dezastru

ArcelorMittal Galaţi a fost afectat din plin de criza economică, anul 2009 fiind unul cele mai grele din istoria colosului siderurgic. În primul rând, a fost închisă Uzina Cocso-Chimică, iar cei 1.500 de cocsari au ales să îşi părăsească locurile de muncă şi să primească plăţi compensatorii.

Apoi, trebuie spus că administraţia Combinatului i-a trimis pentru o perioadă de câte 10 zile în şomaj tehnic, prin rotaţie, pe cei 12.600 de angajaţi câţi erau în luna aprilie a acestui an.

Mai trebuie spus şi că în aceste zile se împlineşte un an de când administraţia Combinatului de la Galaţi a deschis programul de autodisponibilizări, care s-a încheiat abia în luna octombrie a acestui an.

În schimbul salariilor compensatorii, peste 4.000 de siderurgişti au decis să renunţe la locurile lor de muncă. Astfel, dacă în luna decembrie a anului trecut, în Arcelor Mittal Galaţi lucrau 13.700 de salariaţi, la începutul acestei luni mai erau angajaţi doar 9.500 de oameni.

Cifra nu va rămâne neschimbată până la sfârşitul acestei luni, deoarece ultimii disponibilizaţi vor pleca din Combinat până la data de 16 decembrie.

La cei peste 4.200 de siderurgişti care au plecat voluntar din combinat, se adaugă alţi 2.200 de angajaţi ai firmelor terţe care lucrau pe platforma siderurgică, societăţi care au fost nevoite să-şi trimită oamenii în şomaj, din lipsa frontului de lucru.

Toate aceste disponibilizări, alături de cele efectuate la nivelul celorlalte societăţi locale, au făcut ca la sfârşitul lunii trecute, în Galaţi, să se înregistreze o rată a şomajului de 10,8 la sută, adică peste 23.000 de şomeri.

Cifrele urmează să se schimbe, având în vedere că până la finele acestui an s-a anunţat disponibilizarea altor 3.000 de muncitori.

Citit 1822 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.