Propunerea patronatului ArcelorMittal: zero absolut

Propunerea patronatului ArcelorMittal: zero absolut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negocierea Contractului Colectiv de Muncă la ArcelorMittal Galaţi pe anul 2010 intră în zodia contrastelor. Solicitările îndrăzneţe ale sindicaliştilor au primit un răspuns pe măsură din partea administraţiei.

Cei din conducerea Combinatului au spus ieri în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai salariaţilor că nu se poate pune problema creşterii salariale în contextul economic actual.

„A existat o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat pe tema negocierilor. Domnul Ionel Borş ne-a spus că nu se poate pune problema despre creştere salarială, ci mai degrabă despre conservarea contractului actual. Noi ne menţinem cererea făcută iniţial”, ne-a declarat Florin Cerchez, reprezentantul Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal.

Unul dintre liderii FSS Metarom care a participat la discuţii, Radu Nelu (FOTO), a confirmat că administraţia a adoptat acest punct de vedere şi a precizat că o nouă întâlnire ar putea avea loc chiar astăzi.

„După cele comunicate de către conducerea companiei, urmează ca azi să avem o întrevedere cu ceilalţi reprezentanţi ai sindicatelor de la ArcelorMittal Galaţi pentru a stabili o strategie, un punct de vedere comun. Vom aştepta apoi o invitaţie la negocieri pentru Contractul Colectiv de Muncă”, a precizat Radu Nelu.

Rămâne de văzut unde se vor întâlni propunerile celor din administraţie cu cererile sindicaliştilor. Situaţia se precipită însă în condiţiile în care actualul contract e aproape de expirare, iar o înţelegere între părţi e greu de întrevăzut în acest moment.

Amintim că la începutul acestei luni, comisia de negociere a sindicaliştilor a înaintat un document  administraţiei Combinatului prin care solicită o indexare a salariilor de bază cu 18 la sută.

Sindicaliştii  cer şi acordarea sporului de pericol tuturor angajaţilor care lucrează în condiţii speciale, dar vor şi alimentaţie de protecţie pentru toţi muncitorii de la Combinat.

Toate sindicatele care fac parte din comisia de negociere au subscris şi în ceea ce priveşte cererea de majorare a primelor. Ei vor o primă de vacanţă de 500 de lei, iar primele de Crăciun,  de Paşte, de Ziua Siderurgistului şi de aniversare să fie de 200 de lei.

În plus, reprezentanţii salariaţilor vor ca negocierea capitolului salarizare din Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2010 să aibă loc cel puţin trimestrial.

Citit 1287 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.