Agricultură pe datorie

Agricultură pe datorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În contul subvenţiilor pe care ar trebui să le primească de la stat, fermierilor gălăţeni li se oferă posibilitatea contractării unor credite * În loc de garanţiile din gospodării, adeverinţe de la APIA şi DADR * Împrumuturile sunt destinate asigurării capitalului de lucru pe durata iernii * În primăvară ar urma să vină şi subvenţiile mult aşteptate *

Fermierii beneficiari ai plăţilor pe suprafaţă sau a subvenţiilor pentru animale pot accesa credite pentru finanţarea capitalului de lucru în baza unor adeverinţe eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, atât plăţile pe suprafaţă (SAPS), cât mai ales subvenţiile pentru susţinerea sectorului zootehnic s-au acordat doar parţial, dat fiind faptul că bugetul a fost, în 2009, în suferinţă. De exemplu, în judeţul Galaţi este eligibilă pentru plăţi o suprafaţă de 262.825 hectare, potenţiali beneficiari fiind 24.941 de fermieri.

În ceea ce priveşte subvenţiile în zootehnie, crescătorii de bovine ar fi trebuit să primească 571 lei pe cap de animal, dar deocamdată nu au primit decât 200 lei, iar crescătorii de ovine sau caprine ar fi trebuit să primească 44 lei pe cap de animal, dar nu au primit decât 15 lei.

„APIA a încheiat convenţii cu o serie de bănci (CEC, BCR şi BRD - n.r.) în încercarea de a găsi o soluţie pentru depăşirea de către fermieri a situaţiei dificile din 2009 - secetă excesivă, producţii mici, inflaţie, piaţă scăzută”.

„În privinţa plăţilor pe suprafaţă (SAPS), la Galaţi s-au achitat peste 43,3 milioane lei, reprezentând 70 la sută din totalul sumei ce era de plată către fermieri”.

„Pentru restul de 30 la sută, APIA eliberează adeverinţe în baza cărora fermierii pot accesa credite pentru asigurarea capitalului de lucru pe durata iernii, până în momentul în care vor fi bani pentru asigurarea integrală a plăţilor”, ne-a explicat Dumitru Buţurcă, directorul coordonator al APIA Galaţi.

În adeverinţa eliberată de APIA se confirmă depunerea de către fermier a cererii de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, faptul că au fost efectuate verificările administrative şi sumele ce i se cuvin.

„La contractarea creditelor, sumele pe care le au de primit fermierii de la APIA vor deveni cesiuni cu titlu de creanţă în favoarea băncilor. Adică, omul ia banii de la bănci, iar când vin banii de la APIA, aceştia intră în contul băncilor în limita împrumutului acordat”, a explicat directorul APIA Galaţi.

Trebuie precizat că suma maximă a împrumutului este de 70 la sută din suma pe care fermierul o are de primit de la APIA. În ceea ce priveşte dobânzile practicate de bănci, acestea sunt cam de 9-11 la sută/an în lei, faţă de 18-20 la sută/an la o creditare obişnuită.

Cu capra la bancă

Acelaşi sistem este aplicat şi la împrumuturile acordate în contul subvenţiilor pentru sectorul zootehnic. În ceea ce priveşte crescătorii de bovine, în judeţul Galaţi sunt 2.130 de potenţiali beneficiari.

După avansul de 3,2 milioane lei pe care l-au încasat prin APIA, mai au de primit aproape 6 milioane lei. De asemenea, ar mai putea accesa împrumuturi 1.256 de crescători de ovine şi caprine. Aceştia au primit un avans de 2,5 milioane lei şi mai au de primit încă aproape 5 milioane de lei.

În cazul împrumuturilor acordate în contul subvenţiilor pentru zootehnie, băncile merg cu acordarea împrumutului într-o sumă maximă de 90 la sută din suma ce urmează să o primească fermierii. Altfel spus, crescătorii de animale gălăţeni ar putea contracta credite de aproape 10 milioane lei.

„Ce-i drept, sunt şi fermieri care când aud de bănci, ar fugi unde văd cu ochii. Asta pentru că agricultorii mai vechi au avut nişte experienţe neplăcute pe vremea când băncile erau stat în stat şi când au cam fost jecmăniţi…”.

„Abia acum intervenim noi şi le spunem că e mai bine să lucreze cu banii băncilor şi nu cu banii lor. Asta pentru că, prin aceste adeverinţe nu mai este nevoie să vină cu garanţii din gospodărie - garanţii pe care banca oricum nu le prea recunoştea -, procedura este mai simplă, iar dobânzile sunt mai mici”.

„Oricum, tinerii în special se arată mai deschişi în a relaţiona cu băncile, ceea ce este foarte bine. Este mai bine să se lucreze cu banii băncilor pentru că se evită blocajele. Mai trebuie spus că subvenţiile vor veni undeva în februarie, martie, deci nici costurile creditului nu vor fi mari”, ne-a mai declarat directorul Dumitru Buţurcă.

În decurs de numai o lună, s-au solicitat de la APIA Galaţi 272 de adeverinţe pentru acordarea unor credite în contul subvenţiei pentru animale, ceea ce demonstrează că sistemul s-a pus în mişcare.

Greu la deal cu boii mici

Un model al agriculturii pe datorie s-a pus în practică, prin DADR Galaţi, şi în privinţa sumelor pe care fermierii ar fi trebuit să le primească de la buget în baza Legii creditului agricol (nr.150/2003).

Un circuit normal ar fi acela în care fermierul contracta de la o bancă un credit agricol, îşi plătea ratele în funcţie de graficul stabilit, dar primea de la stat o alocaţie de 30 la sută din valoarea creditului.

Problema este că, în acest an, bugetul a fost subţire, iar multe dintre aceste alocaţii au rămas neachitate. În cazul fermierilor gălăţeni este vorba de o sumă de 3,7 milioane lei, rezultă din datele deţinute de DADR Galaţi.

„Până la deblocarea situaţiei, s-a introdus din această săptămână posibilitatea ca, în baza unei adeverinţe eliberate de DADR, în care este specificată alocaţia de la bugetul de stat pe care fermierul trebuie să o primească, să fie acordat, prin CEC, un credit pentru capital de lucru în limita a 90 la sută din suma ce urmează a fi încasată”, ne-a declarat Profira Onode, directorul coordonator adjunct al DADR Galaţi.

În fine, e bine că s-au găsit soluţii pentru a asigura, prin colaborarea cu băncile, modalităţi de sprijin a fermierilor care, pe fondul strâmtorării bugetului, au la rândul lor probleme financiare.

Însă nu putem să nu remarcăm că sistemul de subvenţionare a agriculturii rămâne la cota de avarie. Iar la agricultura săracă, nici boii nu trag.

Citit 830 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.