Val de radieri după ce PFA-urile nu şi-au actualizat obiectul de activitate

Val de radieri după ce PFA-urile nu şi-au actualizat obiectul de activitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un val de peste 800 de radieri de agenţi economici gălăţeni a fost înregistrat la Registrul Comerţului în luna martie, după ce au fost puse în aplicare normele ce eliminau din evidenţe persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale (II) care nu şi-au actualizat obiectul de activitate conform legislaţiei în vigoare.

"Potrivit prevederilor din Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, oficiul registrului comerţului radiază din oficiu, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani de la data intrării în vigoare a legii, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de actul normativ menţionat (5 clase de activităţi pentru PFA-uri, 10 clase de activităţi pentru II - n.r.)", se explica într-un comunicat de presă al ONRC, în care se preciza că termenul de 60 de zile s-a împlinit în data de 18 martie a.c.

Aşa se face că, dacă în primul trimestru al anului trecut, la nivelul judeţului Galaţi au fost înregistrate 420 de radieri de agenţi economici, în primele trei luni ale acestui an s-a ajuns la 1.074 de radieri (+155,71 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), 837 de radieri fiind înregistrate numai în luna martie.

Şi în celelalte judeţe radierile au atins cifre ridicate. La nivel naţional, în primele trei luni ale acestui an au fost 49.746 de radieri, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care, numai în martie, au fost 36.195 de radieri.

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, au fost înregistrate în primul semestru al acestui an 4.705 radieri, faţă de 2.384 de radieri în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe radieri au fost în primele trei luni ale acestui an în judeţul Constanţa (1.096 de cazuri), urmat de Galaţi (1.074 de cazuri) şi Buzău (919 cazuri). În celelalte judeţe din regiunea noastră au fost 705 de radieri în Vrancea, 551 de radieri în Brăila şi 360 de radieri în Tulcea.

În acelaşi timp, trebuie ţinut cont că agenţii economici radiaţi reprezintă doar o parte dintre firmele sau persoanele fizice autorizate care au ieşit din circuitul afacerilor. De exemplu, în cazul Galaţiului, în primele trei luni ale acestui an au mai fost şi 61 de cazuri de suspendare a activităţii şi 188 de dizolvări voluntare. Astfel, în total, în primul trimestru al acestui an, la Galaţi, au ieşit de pe piaţă 1.323 de agenţi economici, faţă de 739 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel naţional, prin suspendări, dizolvări şi radieri, în primele trei luni ale acestui an, au ieşit din circuitul economic 62.687 de firme şi persoane fizice autorizate, din care 6.313 au fost din Regiunea Sud-Est.

Citit 1884 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2019 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.