Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi al agenţiilor teritoriale, luna mai a fost desemnată Luna promovării economiei sociale. Cu acest prilej, AJOFM Galaţi şi celelalte agenţii judeţene din ţară vor realiza acțiuni de informare, mediatizare și promovare a domeniului economiei sociale, având ca scop dezvoltarea locală și cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Economia socială are ca obiective creșterea calitativă și cantitativă a ocupării, prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție, susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului social. Printre principiile economiei sociale sunt prioritatea acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului şi solidaritate și responsabilitate colectivă.
Întreprinderile sociale pot fi societățile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociațiile și fundațiile, casele de ajutor reciproc ale salariaților/ pensionarilor, societățile agricole, orice alte categorii de persoane juridice care respectă, conform actelor de înființare și funcționare, cumulativ, definiția, principiile și criteriile economiei sociale. Întreprinderile sociale de inserție pot fi întreprinderile sociale care au, permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte cel puțin 30 la sută din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților.
Din grupul vulnerabil fac parte o serie întreagă de categorii, de exemplu, persoane cu dizabilităţi sau de origine romă, copii în vârstă de 16 ani aflați în situație de risc, persoane eliberate din detenţie şi delincvenţi juvenili, persoane dependente de droguri, de alcool, persoane cu probleme de sănătate mintală, persoane fără adăpost, victime ale violenţei în familie, persoane infectate cu HIV/SIDA sau persoane bolnave de cancer etc, imigranţi, refugiaţi şi solicitanţi de azil etc.
În judeţul Galaţi există, la această oră, numai şapte întreprinderi sociale atestate, din care două sunt în muncipiul Galaţi şi cinci în comunele Brăhăşeşti, Oancea şi Independenţa. Acestea sunt: Ancora Societate Cooperativă Meşteşugărească (fondată în 2001) - care se ocupă cu fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică, metalurgia pulberilor, cu sediul în Galaţi; SC Ecoprest Braha 2015 SRL (colectarea deşeurilor nepericuloase, sediu în Brăhăşeşti), Asociaţia pentru Ecologie şi Turism Pro Eco-Tur (Galaţi) cu încă două filiale, la Oancea şi Independenţa, SC Gipsy Bread SRL (fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie - Brăhăşeşti); SC Gipsy Barber Shop SRL (coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare - Brăhăşeşti).

Citit 920 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 23:56

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro