Economia socială a Galaţiului, încă la primii paşi

Economia socială a Galaţiului, încă la primii paşi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi al agenţiilor teritoriale, luna mai a fost desemnată Luna promovării economiei sociale. Cu acest prilej, AJOFM Galaţi şi celelalte agenţii judeţene din ţară vor realiza acțiuni de informare, mediatizare și promovare a domeniului economiei sociale, având ca scop dezvoltarea locală și cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Economia socială are ca obiective creșterea calitativă și cantitativă a ocupării, prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție, susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului social. Printre principiile economiei sociale sunt prioritatea acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului şi solidaritate și responsabilitate colectivă.

Întreprinderile sociale pot fi societățile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociațiile și fundațiile, casele de ajutor reciproc ale salariaților/ pensionarilor, societățile agricole, orice alte categorii de persoane juridice care respectă, conform actelor de înființare și funcționare, cumulativ, definiția, principiile și criteriile economiei sociale. Întreprinderile sociale de inserție pot fi întreprinderile sociale care au, permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte cel puțin 30 la sută din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților.

Din grupul vulnerabil fac parte o serie întreagă de categorii, de exemplu, persoane cu dizabilităţi sau de origine romă, copii în vârstă de 16 ani aflați în situație de risc, persoane eliberate din detenţie şi delincvenţi juvenili, persoane dependente de droguri, de alcool, persoane cu probleme de sănătate mintală, persoane fără adăpost, victime ale violenţei în familie, persoane infectate cu HIV/SIDA sau persoane bolnave de cancer etc, imigranţi, refugiaţi şi solicitanţi de azil etc.

În judeţul Galaţi există, la această oră, numai şapte întreprinderi sociale atestate, din care două sunt în muncipiul Galaţi şi cinci în comunele Brăhăşeşti, Oancea şi Independenţa. Acestea sunt: Ancora Societate Cooperativă Meşteşugărească (fondată în 2001) - care se ocupă cu fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică, metalurgia pulberilor, cu sediul în Galaţi; SC Ecoprest Braha 2015 SRL (colectarea deşeurilor nepericuloase, sediu în Brăhăşeşti), Asociaţia pentru Ecologie şi Turism Pro Eco-Tur (Galaţi) cu încă două filiale, la Oancea şi Independenţa, SC Gipsy Bread SRL (fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie - Brăhăşeşti); SC Gipsy Barber Shop SRL (coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare - Brăhăşeşti).

Citit 1864 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.