Valoarea împrumuturilor contractate de gălăţeni se apropia, după primele patru luni ale acestui an, de pragul de patru miliarde de lei, în special pe fondul avansului creditelor în moneda naţională, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).
Creditarea a cunoscut un trend ascendent de la începutul acestui an, fiind continuată astfel o tendinţă care începuse să se manifeste în mod constat încă din cursul anului 2018. Mai exact, valoarea creditelor de pe piaţa bancară gălăţeană era, la sfârşitul lunii aprilie, de aproape 3,97 miliarde de lei, cu 74,8 milioane de lei mai mult faţă de începutul anului şi cu 357,2 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acelaşi timp, preferinţele faţă de categoriile de credite au avut o evoluţie fluctuantă în cazul creditelor în valută. După ce în aprilie anul trecut creditele în valută aveau o valoare în echivalentul a 1.061,9 milioane de lei, până la începutul acestui an s-a înregistrat o creştere până la 1.160 milioane de lei, pentru ca, în ultimele patru luni, să se intre pe un trend descendent, până la 1.136,7 milioane de lei. Acest lucru se explică prin tendinţa de depreciere a leului, ceea ce ar pune presiune pe clienţii care au venituri în lei şi care ar trebui să achite rate la credite în valută. Aşa se face că, după primele patru luni ale acestui an, creditele în moneda naţională aveau o valoare de 2.831,2 milioane de lei, în condiţiile în care la începutul acestui an valoarea era de 2.733,1 milioane de lei, iar în aceeaşi perioadă a anului trecut creditele erau de 2.548,8 milioane de lei.
Pe categorii de clienţi, centrul de greutate al pieţei bancare gălăţene este în zona împrumuturilor destinate populaţiei, acestea având, la sfârşitul lunii aprilie a.c., o valoare totală de 2.344,4 milioane de lei, faţă de 2.309,8 milioane de lei (+34,6 milioane de lei) la începutul acestui an şi faţă de 2.183,7 milioane de lei (+160,7 milioane de lei) în aceeaşi perioadă a anului trecut. După primele patru luni din 2019, la nivelul populaţiei predominante erau creditele în moneda naţională, respectiv 2.831,2 milioane de lei, în timp ce valoarea creditelor în valută era în echivalentul a 660,5 milioane de lei.
În cazul agenţilor economici, valoarea împrumuturilor contractate de aceştia era, după primele patru luni ale acestui an, de 1.609,6 milioane de lei, faţă de 1.572,6 milioane de lei (+37 milioane de lei) la începutul acestui an şi 1.415,3 milioane de lei (+194,3 milioane de lei) în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de credite, agenţii economici aveau, la sfârşitul lunii aprilie a.c., credite în moneda naţională de 1.144,4 milioane de lei şi credite în valută în echivalentul a 465,2 milioane de lei.