* SSM a decis declanşarea conflictului de interese pe marginea Contractului Colectiv de Muncă * Ieri, sindicaliştii au înaintat conducerii Arcelor Mittal o adresă în care solicită majorării salariale de 10 la sută şi ajustarea trimestrială a veniturilor * Acuzând „grave abuzuri în funcţie”, Solidaritatea cere conducerii Arcelor Mittal „capul” directorului Ionel Borş * Atmosfera este explozivă şi, în lipsa dialogului, poate degenera „în acţiuni şi revolte necontrolate”, avertizează Solidaritatea *
Adunarea Generală a Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor (SSM) a decis, pe 5 ianuarie, declanşarea conflictului de interese cu conducerea combinatului Arcelor Mittal în legătură cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă (CCM).
După cum se ştie, pentru acest an, singura concesie făcută de patronat a fost doar o creştere de cinci la sută a salariilor siderurgiştilor.
Însă şi această creştere ar urma să se aplice în două tranşe: o creştere de doi la sută ar urma să se acorde în scurt timp, încă trei la sută urmând să se acorde din luna iunie, acest lucru fiind însă condiţionat de un parcurs economic pozitiv al Combinatului.
La sfârşitul anului 2009, sindicatele din Arcelor Mittal, cu excepţia Solidarităţii, au fost de acord cu prelungirea CCM în noile condiţii.
Modul de acţiune al Solidarităţii a rămas să se decidă în cadrul Adunării Generale, preşedintele sindicatului, Gheorghe Tiber, precizând că siderurgiştii aveau de ales între trei opţiuni: de a semna actul adiţional la CCM cu prezentarea obiecţiunilor referitoare la salarizare, de a nu semna actul adiţional şi, în fine, de a declanşa conflictul de interese.
În cele din urmă, prin vot, s-a optat pentru ultima variantă, în acest sens Solidaritatea înaintând, ieri, o adresă oficială către conducerea combinatului Arcelor Mittal, respectiv directorul general Thierry Le Gall.
Care sunt solicitările
În documentul semnat de Gheorghe Tiber, preşedintele SSM, se precizează că declanşarea conflictului de interese la nivelul unităţii s-a făcut „datorită neacceptării, de către reprezentanţii dumneavoastră la negocieri, a unor condiţii de muncă şi salarizare mai bune în 2010”.
Sindicaliştii revendică o majorare a salariilor de bază cu 10 la sută începând cu luna ianuarie 2010.
De asemenea, Solidaritatea solicită ca, în prima lună din trimestrul doi (aprilie) să se negocieze o nouă creştere salarială, pe baza rezultatelor economice obţinute de Combinat în primul trimestru.
„Dacă nu va exista posibilitatea majorării salariale în trimestrul doi, se va relua negocierea în trimestrul trei, pe baza rezultatelor din primul trimestru al anului 2010, precum şi pe baza previziunilor pentru al doilea trimestru”, se mai solicită în adresa adresată conducerii Arcelor Mittal.
Solidaritatea lansează un atac şi la adresa directorului Ionel Borş, preşedintele Comisiei de negociere a CCM din partea patronatului. Sindicaliştii cer „…luarea de măsuri disciplinare împotriva salariatului Borş Ionel, pentru multe şi grave abuzuri în funcţie, săvârşite împotriva Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, a preşedintelui acestuia şi ai altor lideri SSM, cu privire la desfăşurarea activităţii sindicale”.
Solidaritatea îl acuză pe Ionel Borş inclusiv de „favorizarea altor sindicate sau a unor persoane nesindicalizate, cu scopul de a-i servi acestuia interesele”, precizându-se că detalii şi dovezi în acest sens vor fi prezentate de către reprezentanţii Solidarităţii în momentul în care se vor întâlni cu conducerea Arcelor Mittal.
Nu în ultimul rând, sindicaliştii mai cer „informarea conducerii grupului Arcelor Mittal şi personal a dlui L.N.Mittal, despre situaţia explozivă din combinatul gălăţean şi solicitarea implicării sale în normalizarea activităţii şi a colaborării oneste şi responsabile între reprezentanţii companiei şi cei ai salariaţilor – SSM”.
Care pe care
Dacă solicitările nu vor fi soluţionate favorabil, Solidaritatea îşi rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale, prin trimiterea de petiţii instituţiilor statului, inclusiv instanţelor de judecată, „pentru obţinerea normalizării relaţiilor de colaborare ale companiei cu sindicatul nostru”.
De asemenea, sindicalişti nu exclud varianta organizării unor acţiuni de protest, atât în Combinat, cât şi în alte locuri publice din Galaţi şi Capitală, precum şi continuarea procedurilor privind conflictul de muncă.
„Menţionăm că, din informaţiile noastre, starea de spirit a lucrătorilor Arcelor Mittal Galaţi este una foarte îngrijorătoare, cu tendinţe de degenerare în unele acţiuni şi revolte necontrolate”.
„Acest fapt ar putea produce consecinţe imprevizibile, ceea ce nu este de dorit, şi credem că numai pe calea dialogului real, serios şi responsabil cu dvs. (nu cu Borş Ionel), ar putea să se tempereze lucrurile şi să se ajungă la un climat favorabil progresului companiei”, se mai arată în adresa semnată de preşedintele SSM, Gheorghe Tiber.
În prezent, sindicaliştii aşteaptă un răspuns din partea conducerii Arcelor Mittal şi invitarea unei delegaţii a SSM pentru discuţii pe marginea celor solicitate.