Reducerea CAS, votată nominal

Reducerea CAS, votată nominal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Amendamentul lui Dobre mizează pe succesul cotei unice de impozitare * Angajarea de şomeri ar urma să micşoreze şi mai mult CAS-ul *

Reducerea cu 9,5 la sută (faţă de 31,3) a contribuţiei angajatului plus angajatorului la asigurări sociale mizează pe succesul cotei unice de impozitare.

Aceasta este o măsură a Guvernului Tăriceanu, care părea la început menită să scadă veniturile bugetare, dar care s-a dovedit un succes, a explicat deputatul PNL Victor Paul Dobre motivaţia amendamentului pe care l-a depus şi a fost adaptat în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, pe care o conduce.

„Aparent e contradictoriu – pe o parte măresc cheltuielile şi pe de altă  parte reduc veniturile. În momentul introducerii cotei unice de impozitare, în 2005, a fost o reducere masivă, într-o primă etapă, a veniturilor, dar după şase luni a fost o creştere spectaculoasă!”.

„Pentru că introducerea cotei unice a mărit baza de impozitare, a scos economia gri, a făcut-o albă şi pe cea neagră. Totdeauna, impozitele mai mici permit întreprinderilor să se mişte mai bine, conservă locurile de muncă”. 

Propunerea liberalului vizează şi întreprinderile care îşi păstrează acelaşi număr de angajaţi şi după 1 ianuarie 2010. Dacă acestea vor angaja şomeri, vor plăti la jumătate CAS-ul deja micşorat prin amendament.

Liberalul spune că impozitele şi taxele mai mari plus disponibilizările propuse de Guvern vor micşora veniturile de la buget, care va trebui să suporte şi mai mulţi şomeri.

Aşa cum creşterea fiscalităţii prin apariţia impozitului forfetar a închis anul trecut 150.000 de întreprinderi, cu reducerea corespunzătoare a contribuţiei acestora la buget.

„În comisie, multă lume s-a mirat că n-am avut voturi contra. Şi n-am avut, pentru că înainte de asta am trecut o propunere ca votul să fie nominal”.

„Astfel ca să ştie fiecare cetăţean opţiunea deputatului sau senatorului pe care l-a ales”, a explicat deputatul, care ne-a spus că va încerca să obţină acelaşi tip de vot şi în plenul camerelor reunite, chiar dacă amendamentul său ar cădea înainte, la Comisia de buget finanţe.

Astfel, Dobre este sigur că va reuşi, mai ales cu sprijinul UDMR.   Amendamentul a fost totuşi considerat de „Ziarul Financiar” drept una dintre „propunerile nerealiste” făcute pentru buget.

Citit 1168 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.