”Bătălia” pentru contractul corvetelor se mută în instanţă

”Bătălia” pentru contractul corvetelor se mută în instanţă
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Damen a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), continuând astfel un litigiu inițiat anterior de Fincantieri, și - în paralel - a sesizat Curtea de Apel București, pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esențial "Corvetă multifuncțională", potrivit unui comunicat de presă al companiei. Anunţul vine după ce, pe 2 iulie, conform Ministerului Apărării, contractul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale destinate Marinei Militare Române a fost atribuit, în condiţii destul de controversate, asocierii Şantierul Naval Constanţa - Naval Group.

"Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naționale. În loc să fie suspendată licitația până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitația ridică și mai multe suspiciuni, incertitudini și controverse care au impact asupra reputației României și asupra programelor de achiziții publice, atât în țară cât și în străinătate. Acțiunile noastre vin în contextul în care autoritățile nu au reușit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitație", se arată în comunicatul Grupului Damen.
Compania precizează că "procedura a stat sub semnul unor scurgeri inacceptabile de informații clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare care au fost confirmate săptămâna trecută de autorități. În plus, multiple anchete jurnalistice arată că unul dintre participanții la licitație nu a îndeplinit criteriile necesare pentru a se înscrie în această procedură. În plus, corvetele riscă să nu fie construite în întregime în România, ci doar asamblate într-un șantier naval de pe teritoriul țării, fapt care este contrar cerințelor licitației".
Damen este, de asemenea, de părere că o cooperare între doi participanți la licitație ar trebui să fie baza pentru descalificarea acestora. Renunțarea la o procedură legală inițiată de către unul dintre participanți a fost în beneficiul celuilalt participant, câteva zile mai târziu.
"Securitatea națională și procedurile licitației trebuie să asigure respectarea deplină a normelor impuse și verificarea capabilităților declarate și solicitate ca fiind autentice și reale. În condițiile în care autoritățile au declarat public faptul că prețul nu a fost singurul criteriu de desemnare a câștigătorului, Damen consideră că a oferit cea mai potrivită soluție pentru necesitățile navale românești: conține sisteme de armament interoperabile la nivelul alianței NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Europa și Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS). Această soluție poate să fie construită în România, de către un șantier naval din România, cu forță de muncă românească și cu experiență în domeniu, gata să înceapă construcția navelor imediat și în termenele de buget și de timp stabilite", se mai arată în comunicatul Grupului Damen.

Citit 2490 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2019 12:25

2 comentarii

 • postat de hunguru
  Joi, 11 Iulie 2019 08:40
  89.136.7.***
  De ce nu face contestatii plangeri penale si corvete si vapoare in asia si pentru asia daca a adus muncitori din vietnam la galati?acum un an in urma se batea cu pumnul in piept ce ei nu aduc muncitori straini,sau razgandit si au adus cincizeci vietnamezi repede cu ajutorului guvernului psd care a dublat numarul de permise de munca pentru straini. Nici nu trebuia macar sa partricipe la licitatie. Cum sa construiesti nave militare de utima generatie cand ai angajat si vei angaja in continuare cetateni din afara statelor ce apartin NATO , spionajul industrial si militar sunt tot mai la moda pe zi ce trece........
  6
  18
  Raportează
 • postat de Si ce daca ?!...
  Joi, 11 Iulie 2019 07:42
  185.210.219.***
  Nu au nicio sansa.
  Cel mai bun a castigat deja.
  Cinstit.
  4
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.