Creditele gălăţenilor, aproape de ştacheta de 4 miliarde de lei

Creditele gălăţenilor, aproape de ştacheta de 4 miliarde de lei
Piaţa bancară, alimentată prin creşterea împrumuturilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Valoarea creditelor contractate pe piaţa bancară gălăţeană a ajuns, la sfârşitul primului semestru al acestui an, la valoarea de aproape 3,93 miliarde de lei, în creştere cu 34,5 milioane de le faţă de începutul anului şi cu 243 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR). 

Pe categorii de împrumuturi se constată o consolidare a creditelor în moneda naţională. Acestea aveau, după primele şase luni ale acestui an, o valoare de 2.858,7 milioane de lei faţă de 2.733,1 milioane de lei la începutul anului şi 2.625,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte creditele în valută, acestea au ajuns la sfârşitul primului semestru al acestui an la echivalentul a 1.070,9 milioane de lei, faţă de 1.162 milioane de lei la începutul anului şi 1.060,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe categorii de clienţi, se observă o restrângere, în ultimele şase luni, a creditelor accesate de companii. Astfel, la sfârşitul primului semestru al acestui an, valoarea împrumuturilor accesate de firme era de 1.537,6 milioane de lei (1.127,5 milioane de lei credite în moneda naţională, 410,1 milioane de lei credite în valută), cu 35 milioane de lei mai puţin faţă de începutul anului. Pe de altă parte, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creditele accesate de companiile gălăţene au crescut cu 94,9 milioane de lei. 

„În funcție de sectorul de activitate, cele mai performante firme în a accesa finanțare sunt cele din agricultură (37 la sută), în timp ce la polul opus se află firmele din sectoarele construcții și imobiliare, în rândul cărora doar 13 la sută au beneficiat de întreaga finanțare solicitată și au acceptat creditul. Structura pasivului firmelor susține aceste rezultate, având în vedere că pentru firmele din sectorul agricol creditele de la băncile autohtone reprezintă 15,4 la sută din pasiv. Firmele din sectoarele construcții și imobiliare au acces mai bun la finanțare din exteriorul țării, fiind diminuată nevoia de creditare de la instituții autohtone”, potrivit ultimului „Studiu privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România” realizat de BNR.

Creditele contractate de populaţie rămân, totuşi, dominante pe piaţa bancară. La nivelul Galaţiului, împrumuturile contractate strict la nivelul populaţiei aveau, după primele şase luni ale anului, o valoare de 2.77,8 milioane de lei (1.729,1 milioane de lei credite în moneda naţională, 649,7 milioane de lei credite în valută), cu 68 milioane de lei mai mult faţă de începutul anului şi cu 145,5 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte destinaţia creditelor, potrivit datelor de la sfârşitul primului semestru al acestui an, spre consum s-au orientat 1.051 milioane de lei (862,3 milioane de lei credite în moneda naţională, 188,7 milioane de lei credite în valută), în timp ce spre investiţiile imobiliare au fost direcţionate 1.275,8 milioane de lei (815,7 milioane de lei credite în moneda naţională, 460,1 milioane de lei credite în valută).

Mai puţine restanţe la creditele contractate

Valoarea restanţelor la credite contractate de gălăţeni era, la sfârşitul primului semestru al acestui an, de 125,2 milioane de lei, în scădere cu 2,1 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 49,1 milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR). Pe categorii de credite, restanţele la împrumuturile în moneda naţională aveau, după primele şase luni ale acestui an, o valoare de 61,8 milioane de lei, în timp ce restanţele la creditele în valută erau de 63,4 milioane de lei.

Citit 924 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.