Puterea de cumpărare a Galaţiului, sub media naţională

Puterea de cumpărare a Galaţiului, sub media naţională

Studiu anual referitor la venitul net pe cap de locuitor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
4 comentarii

Conform studiului anual realizat de GfK pentru anul 2018 şi dat publicităţii ieri, puterea de cumpărare a celor din Bucureşti, Cluj, Timiş şi Ilfov este cea mai mare din ţară, cu peste 20 la sută peste media naţională. Galaţiul se situează sub această medie, undeva în al şaselea eşalon, cu putere de cumpărare de până la 96 la sută din media naţională.

Venitul net anual pe cap de locuitor a crescut, în România, cu 18 la sută, în cursul anului 2018, până la valoarea de 5.083 de euro, de la 4.556 de euro în 2017 şi 4.181 euro, în 2016. GfK a realizat studiul anual privind puterea de cumpărare în Europa pentru 2018, iar rezultatele sunt prezentate grafic sub forma unui „heat map”, unde culorile bleumarin şi albastru reprezintă zonele cu cea mai slabă putere de cumpărare la nivel naţional, iar portocaliu şi roşu regiunile care stau cel mai bine la acest capitol. Culoarea Galaţiului, un verde „intermediar” reprezintă o poziţie relativ decentă în clasament, nu cu foarte mult sub medie, dar sub judeţe precum Constanţa, Prahova, Argeş, Alba sau Bihor.  

Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale.

Judeţele Botoşani, Vaslui, Călăraşi şi Giurgiu reprezintă unul dintre polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare, de până la 72 la sută din media naţională. Urmează în clasament Suceava, Neamţ, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Teleorman, Olt şi Mehedinţi, la mică distanţă de primele. Grupul judeţelor cu putere de cumpărare sub media naţională este completat de Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iaşi, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Gorj, Sălaj, Mureş. Urmează apoi, în ordine crescătoare, Galaţiul, alături de Mureş, Sălaj şi Gorj, cu o putere de cumpărare estimată la 88-96 la sută din media pe ţară.

Judeţele situate peste noi, mai aproape de nivelul mediei pe ţară din punctul de vedere al puterii de cumpărare, sunt acelea care includ oraşe aflate în competiţia dezvoltării: Prahova, Argeş, Constanţa, Alba şi Arad. „Aici se prefigurează creşteri economice notabile, ele servind drept sateliţi ai marilor centre economice şi beneficiază de investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timişoara, Braşov). Tot aceste oraşe ocupă locuri de top la absorbţia fondurilor europene şi la dezvoltarea infrastructurii”, informează studiul GfK.

Grupul judeţelor cu putere de cumpărare peste medie debutează cu Braşov şi Sibiu, unde se configurează o nouă zonă industrială a ţării care atrage masiv investiţii. „Braşov s-a dezvoltat pe mai multe segmente de piaţă, în principal pe imobiliare şi Business Service, datorită numărului de oameni cu deprinderi tehnice şi abilităţi lingvistice, a poziţionării geografice centrale, a costurilor mai scăzute faţă de alte locaţii şi a condiţiilor foarte bune de trai. Totodată, judeţul deţine cele mai multe parcuri industriale din ţară (10), după Prahova (15) şi Cluj (11), iar dezvoltarea industriei automotive şi retail a generat şi un boom al construcţiilor rezidenţiale. Sibiu, la rândul său, a devenit un magnet pentru investitorii care vin în România, fiind atractiv pentru industria auto şi IT”, argumentează cei de la GfK.

În fine, Cluj, Timiş şi Ilfov, în frunte cu Bucureştiul, sunt polii tradiţionali de dezvoltare ai ţării, unde puterea de cumpărare e cu cel puţin 20 la sută peste media pe ţară.

Citit 3092 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 00:44

4 comentarii

 • postat de adevar Joi, 22 August 2019 22:57 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  1

  Galatenii sunt saraci..cine spune ca etalon e ca are omul un bmw sau mercedes se inseala. Ala sunt masini facute cu bani de afara poate pe 5-10 ani. Cati isi permit sa isi ia masina cu banii jos? Cativa in oras. Galatenii sunt foarte saraci mai ales aia care au 1500 lei. Ce sa cunperi de banii astia decat sa platesti facturile si sa ai doua mese pe zi?
  Cam 80% dintre romani nu isi permit sa cumpere mai nimic. Eu de 20 ani de cand lucrez la o mare companie nu mi-am permis sa imi cumpar nimic in casa..o mobila..o mocheta...o gresie..nimic. Cad peretii pe mine si nu am bani sa fac nimic in casa. Pai daca o cutie cu var lavabil costa 100 lei ce sa mai spunem? Un mortar, un termopan nu mai zic.
  Galati a fost si va fi saracit. Cine nu pleaca la timp din oras va vinde casele pe o lada de bere ca in valea jiului.

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Joi, 22 August 2019 14:43 86.34.180.*** Link la comentariu
  0
  8

  Sincer ma mira si aceasta pozitie de mijloc , la cat de jecmanit de "politic" este Galatiul. Oricum peste alti 5 ani, vom fi printre ultimii.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 22 August 2019 08:25 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  9

  Chiar si la Bucuresti, venitul este la jumatate fata de Berlin (ca incep cu aceeasi majuscula) !!!!

  Raportează
 • postat de $$$$$$ Joi, 22 August 2019 05:48 108.245.201.*** Link la comentariu
  1
  15

  Da la bmw-uri , audi si mercedes nu va intrece nimeni ....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.