Pregătiţi să ferecăm cămările!

Pregătiţi să ferecăm cămările!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tarabele sunt pline, marfa e pe alese! Se apropie cu paşi repezi momentul în care va trebui să închidem zacusca în borcane şi să o ascundem de ochii pofticioşi ai familiei şi musafirilor până dă gerul. Să nu ne trezim la un moment dat „fără umbră de fărâmă”, ca în fabula lui La Fontaine.

Ca să nu fiţi luaţi pe nepregătite, vă spunem că majoritatea comercianţilor vând în continuare vinetele cu 1,5 lei kilogramul, dar cu răbdare veţi găsi şi la 1 leu. Ardeii graşi mici pornesc de la 1,5 lei, iar preţul creşte odată cu calitatea, până la 3 lei. Ceapa o puteţi cumpăra cu 1,5 lei, 2 lei sau 2,5 lei.

Pentru un kilogram de roşii trebuie să scoateţi din buzunar între 1,2 lei şi 2 lei. Totuşi, dacă tot trebuie să masacraţi tomatele, le-aţi putea cere comercianţilor să vă aducă unele mai „avariate” şi să negociaţi un preţ mai bun.

Cât vă vor costa borcanele pline cu compot, depinde în mare măsură de preferinţele dumneavoastră culinare. Noi vă putem spune că piersicile costă între 2 lei şi 3 lei kilogramul. Prunele: 2,5 lei. Perele costă între 3 lei şi 5 lei, iar merele frumoase se vând cu 4 lei kilogramul.

Strugurii pe etichetele cărora stă scris afuzalii costă 5 lei kilogramul, în vreme ce ciorchinii de coarnă ajung la 6 lei. Pentru gem, găsiţi afine al căror preţ a scăzut de la 15 la 8 lei.

Dar destul despre conservele la care muncim acum şi de care ajungem să ne bucurăm abia la iarnă.

Puteţi încă să  mâncaţi din belşug păstăile de 3 lei, 4 lei sau chiar 4,5 lei, bine fierte şi cu un mujdei din usturoiul românesc de 12 lei kilogramul. Cartofii se dau încă la preţul de 1 leu.

Conopida cu „pălărie” mare şi cărnoasă costă 5 lei pe cele mai multe dintre tarabele din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale, dar am reuşit să descoperim şi un comerciant care o vindea la 3,5 lei. Dacă vă plac felurile şi situaţiile ceva mai picante, aflaţi că un kilogram de ardei iuţi multicolori nu costă mai mult de 5 lei.

Varza e 1 leu şi, dacă tot s-a terminat postul, aţi putea să o căliţi cu puţin unt şi cu sare şi să îi asortaţi vreo două coaste cărnoase de porc sau orice alt sortiment de carne vă face să rupeţi uşa la serviciu şi să vă năpustiţi cu poftă la masa din bucătăria de acasă.

Citit 930 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.