Aici sunt îngropaţi banii dumneavoastră

Aici sunt îngropaţi banii dumneavoastră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urmă cu opt ani, o fâşie de drum european se inaugura în nordul judeţului nostru. În acelaşi timp, începeau lucrări la o porţiune de şosea care să facă legătura între Tecuci şi Bârlad şi care să asigure un acces simplu la E 581.

Ideea, apărută pe când Traian Băsescu era ministru al Transporturilor, nu a fost una rea, pentru că vechiul drum este unul sinuos şi dificil. Varianta găsită atunci era mult mai simplă. Planul nu a fost însă dus la bun sfârşit. Proiectul a sucombat undeva pe un câmp din apropierea Priponeştilor.

Asta pentru că autorităţile nu au reuşit să facă exproprierile necesare pentru terminarea lucrărilor. Ceea ce părea atunci o chestiune de timp (de câteva luni, cel mult) a devenit un fel de ruşinos bolovan istoric. Şoseaua nu a fost terminată nici astăzi!

Potecă agricolă de milioane de euro

Pe drumul dintre Tecuci şi Bârlad, în apropiere de Priponeşti şi la câteva sute de metri de o răspântie marcată de o benzinărie părăsită, se iveşte o ciudăţenie a realizărilor guvernamentale româneşti în materie de infrastructură.

Un drum nou, îndeajuns de lat, cu şanţuri, borne kilometrice nevopsite şi cu un asfalt ca în palmă. De unde ciudăţenia? Intrarea pe acest drum este obturată de nişte plăci de beton de peste doi metri înălţime, aşezate curmeziş, pe care este vopsit un semn rutier ce ar trebui să interzică accesul acolo.

Cei care se încumetă să treacă de acest marcaj balcanic nu vor reuşi să parcurgă mai mult de patru kilometri pentru că, după parcurgerea distanţei vor da peste alte plăci din beton care marchează sfârşitul drumului. Dincolo de acestea, un hău, o pârloagă ce nu se întinde pe o distanţă de mai mult de 50 de metri.

Acolo se regăsesc proprietăţile unor oameni, acele proprietăţi pe care autorităţile române nu au reuşit să şi le adjudece pentru a putea termina drumul în care a scuturat visteria naţională de vreo cinci milioane de euro la vremea respectivă.

Dopul neputinţei se înşiră pe tarlalele lui Adrian Timofte şi ale moştenitorilor, mulţi la număr, ai unui vasluian. De fapt, un soi de expropriere a fost făcută încă din 1998, numai că acesta a fost făcută greşit, răscumpărându-se doar o parte din suprafaţa respectivă.

Aşa se face că în acest moment, la mulţi ani de la începerea lucrărilor, porţiunea de drum finalizat este folosită doar de căruţaşi şi tractorişti pentru a ajunge să-şi lucreze moşiile, iar din vreme în vreme, cei care locuiesc în zonă vin să-şi testeze maşinile.

În tot acest timp, în care autorităţile se fac că au uitat că au îngropat o groază de bani la poalele unui deal de la Priponeşti, în continuare se circulă pe drumul vechi, întortocheat, destul de rupt şi cu mai multe treceri peste calea ferată.

Citit 1571 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.