Gălăţenii au împrumuturi bancare de 4,2 miliarde de lei

Gălăţenii au împrumuturi bancare de 4,2 miliarde de lei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Valoarea totală a creditelor contractate pe piaţa bancară gălăţeană era, la sfârşitul trimestrului trei al acestui an, de peste 4.238 milioane de lei, faţă de 3.895 milioane de lei la începutul anului şi 3.893 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Avansul creditării a fost susţinut de creşterea valorii împrumuturilor în moneda naţională, acestea reuşind să compenseze inclusiv scăderile înregistrate la creditele în valută. Acest trend a fost impus de normele macroprudenţiale ale Băncii Centrale, dar şi de politicile de finanţare la nivelul instituţiilor de credit, scopul fiind în principal acela de eliminare a riscurilor de schimb valutar pentru clienţii ce obţin preponderent venituri în lei. Astfel, după primele nouă luni ale acestui an, creditele în moneda naţională de pe piaţa bancară gălăţeană aveau o valoare de 3.165,1 milioane de lei, faţă de 2.733,1 milioane de lei la începutul anului şi 2.743,7 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin urmare, în primele nouă luni ale acestui an, creditele în lei au crescut cu 432 milioane de lei.

În cazul creditelor în valută, trendul s-a păstrat descrescător. La sfârşitul lunii septembrie 2019, valoarea acestui tip de împrumuturi era în echivalentul a 1.072,9 milioane de lei, faţă de 1.162 milioane de lei la începutul anului şi 1.149,9 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Strict la nivelul populaţiei, creditele contractate de gălăţeni aveau, la sfârşitul trimestrului trei al acestui an, o valoare de 2.449 milioane de lei, din care 1.816,4 milioane de lei erau reprezentate de creditele în moneda naţională, iar 632,6 milioane de lei era valoarea creditelor în valută. Aceste rezultate au fost obţinute în condiţiile în care, per ansamblu, standardele de creditare aferente împrumuturilor destinate populaţiei s-au păstrat constante în ultimele trimestre, atât în cazul creditelor de consum, cât şi pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri.

Ca destinaţie a creditelor, se constată, totuşi, o consolidare a creditelor destinate investiţiilor imobiliare în faţa celor destinate consumului. Astfel, la sfârşitul trimestrului trei al acestui an, creditele de consum aveau o valoare de 1.077,4 milioane de lei (895,5 milioane de lei – credite în moneda naţională, 181,9 milioane de lei – credite în valută), în creştere faţă de 1.09,8 milioane de lei la începutul anului. Potrivit studiilor BNR, creşterea creditelor de consum a fost alimentată în special de cardurile de credit şi împrumuturilor de consum fără ipotecă, în timp ce creditele de consum cu ipotecă s-au păstrat la un nivel relativ constant. Creditele imobiliare au cunoscut un avans mai mare şi ca urmare a creşterii valorii proprietăţilor rezidenţiale din ultimele luni. Una peste alta, pentru locuinţe şi terenuri, gălăţenii aveau contractate, la sfârşitul lunii septembrie a.c., împrumuturi de 1.308,1 milioane de lei (858,1 milioane de lei – credite în moneda naţională, 450 milioane de lei – credite în valută), faţă de 1.226,4 milioane de lei la începutul lui 2019 şi 1.210 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Citit 2016 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.