Sistemul de management integrat al deşeurilor Galaţi. Energie electrică şi compost agricol, recuperate din deşeuri

Sistemul de management integrat al deşeurilor Galaţi. Energie electrică şi compost agricol, recuperate din deşeuri
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O staţie ultramodernă de tratare mecano - biologică a deşeurilor (MBT), dotată cu un digestor şi o turbină de producere a energiei electrice, ce va fi construită la Galaţi, va fi punctul forte al unui mai amplu Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) ce va fi realizat, până în 2023, la nivelul întregului judeţ. Proiectul, în valoare de 104 milioane de euro, va fi pus în practică cu fonduri europene, indicatorii tehnico-economici fiind aprobaţi în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.

„Este unul dintre cele mai ample şi mai complexe proiecte avute în vedere de CJ Galaţi, atât în ceea ce priveşte valoarea şi componentele lui, cât şi ca mecanism, fiind foarte mulţi factori implicaţi, respectiv toate cele 65 de UAT-uri din judeţul Galaţi – toate oraşele, toate comunele, proiectul SMID având drept obiectiv managementul deşeurilor într-un sistem armonizat, la nivelul tuturor comunităţilor locale din judeţ”, ne-a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Viitorul sistem de management al deşeurilor va avea în judeţ mai multe puncte strategice – la Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Valea Mărului – şi va fi orientat pe mai multe componente, fie că e vorba de colectarea, transportul sau transferul deşeurilor, de tratarea deşeurilor în staţiile de compostare, staţiile de sortare şi instalaţiile de tratare mecano - biologică sau depozitarea compostului rezultat în urma prelucrării deşeurilor.

„Singurul lucru de care îmi pare rău este că, în anii din urmă, s-a întârziat foarte mult cu acest proiect, iar în 2016 ne-am trezit că avem pe masă un proiect realizat după normele din 2012, ce nu putea fi implementat, pentru că între timp se schimbase legislaţia de mediu europeană, iar România îşi asumase alte ţinte, inclusiv în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. A trebuit să luăm, practic, proiectul de la zero, să reconfigurăm tot ce înseamnă flux tehnologic, pentru a fi siguri că avem un proiect funcţional, capabil să treacă prin furcile caudine ale verificărilor realizate la nivelul Autorităţii de Management pe POIM, de corpul de experţi europeni de la Jaspers, pentru a obţine, în final aprobarea finanţării din partea Comisiei Europene”, a precizat preşedintele CJ Galaţi.

Ce-i drept, până la urmă, tot răul a fost spre bine pentru că, spre deosebire de alte judeţe, proiectul SMID de la Galaţi nu va mai trebui retehnologizat pentru a fi adus la nivelul noilor norme de mediu. În plus, se vor introduce tehnologii de ultimă oră, unele dintre ele unice în România, precum staţia de tratare mecano-biologică de la Galaţi, cu recuperare de energie.

„Această staţie de tratare mecano-biologică înseamnă aproape 70 la sută din proiect, este partea cea mai importantă. La nivelul judeţului, din cantitatea de aproximativ 149.000 de tone/an, aproape 70 la sută sunt deşeuri sunt generate de municipiul Galaţi. Aceste deşeuri, după procesul de sortare, intră în staţia de tratare mecano-biologică, unde se face o fermentaţie anaerobă, în urma căreia rezultă un compost. Acest compost intră, la rândul său, într-un digestor, unde se mai face o fermentare anaerobă. De aici rezultă metanul, folosit la turbina pentru producerea curentului electric (folosit strict pentru funcţionarea staţiei – n.r.) şi un compost sterilizat ce poate fi folosit drept îngrăşământ în agricultură. Compostul ce nu se preia în agricultură se transportă la depozitul de deşeuri ce va fi realizat la Valea Mărului”, ne-a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Pe lângă staţia de tratare mecano-biologică de la Galaţi, pentru buna funcţionare a SMID importantă va fi realizarea unor staţii de sortare, de transfer şi compostare a deşeurilor la Tecuci, Valea Mărului, Galaţi şi Târgu Bujor. De asemenea, vor fi achiziționate mașini de transport, precum şi pubele pentru colectarea separată a deșeurilor, la nivelul tuturor gospodăriilor din judeţ.

Nu în ultimul rând, după cum am avut ocazia să vă informăm în paginile ziarului „Viaţa liberă”, proiectul SMID cuprinde închiderea gropii de gunoi de la Tecuci şi deschiderea, în 2020, a unui depozit de deşeuri modern la Valea Mărului. Acesta din urmă va avea o capacitate de 1 milion de metri cubi (e vorba de compostul ce rezultă în urma prelucrării deşeurilor) şi va asigura necesarul de depozitare al judeţului Galaţi pe o perioadă de 30 de ani.

Varianta finală, integrală, a documentaţie privind proiectul SMID va fi depusă în cursul acestei luni pentru o ultimă verificare la Autoritatea de Management şi Jaspers, astfel încât, la începutul anului viitor, să poată fi prezentat la Comisia Europeană un aviz pozitiv în vederea semnării contractului de finanţare.

Tipul de operatori în cadrul proiectului

Punerea în practică a sistemului de management integrat al deşeurilor are drept autoritate contractantă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoserv, din care fac parte toate UAT-urile din judeţul Galaţi. În ceea ce priveşte aspectele instituţionale, în cadrul SMID vor fi desemnaţi trei operatori pentru activităţile de gestionare a deşeurilor: un contract de delegare pentru activităţile de colectare şi trasport (toate autorităţile publice locale, cu excepţia municipiului Galaţi), funcţionarea staţiilor de transfer şi a staţiilor de componstare de la Tecuci şi Tg.Bujor; un contract pentru funcţionarea depozitului şi staţiei de sortare a deşeurilor în Valea Mărului şi pentru Staţia de sortare Teucuci; un contract de delegare pentru funcţionarea MBT şi a staţiei de transfer în Galaţi. Acesta din urmă va fi un contract de tip DBO (design-build-operate), în care la licitaţie se vor prezenta în asociere un proiectant, un constructor şi operatorul care va folosi echipamentele.

Principalele componente ale proiectului SMID

Viitoarea structură a sistemului de management integrat al deşeurilor va avea următoarea structură: staţii de transfer (Tecuci, Tg.Bujor, Galaţi), staţii de sortare (Valea Mărului, Galaţi, Tecuci), staţii de compostare a deşeurilor vegetale (Tecuci, Galaţi, Tg.Bujor), staţie de reciclare a deşeurilor biologice colectate separat (digestie anaerobă a instalaţiei de tratare mecano-biologică, MBT - Galaţi), tratarea deşeurilor reziduale (staţia MBT - Galaţi), depozit de deşeuri (Valea Mărului).

Citit 4818 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2019 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.