Mai puţine dosare de daună RCA

Mai puţine dosare de daună RCA
În trimestrul al doilea din 2019
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Conform unei analize realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru al doilea trimestru al anului 2019, societățile de asigurare au avizat un număr de 88.174 de dosare de daună în baza polițelor de asigurare de răspundere civilă obligatorie (RCA), cu 6,15 la sută mai puține față de primele trei luni ale anului. Durata medie de plată, la nivel de piață, a dosarelor de daună, avizate pentru pagube materiale, a fost de 17,13 zile/dosar.

Potrivit analizei ASF, cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în trimestrul al doilea, la Euroins (30.472 de dosare) și la City Insurance (28.013 dosare). De altfel, cele două societăţi au cumulat, împreună cu Omniasig VIG, aproape trei sferturi din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în trimestrul al doilea. Celelalte societăți de asigurare au procente sub 6 la sută, fiecare.

Din punct de vedere al obiectului pretențiilor de despăgubire formulate în cele 88.174 de dosare de daună, 76.831 dintre ale au fost avizate pentru pagube materiale, 3.225 de dosare pentru vătămări corporale/ decese, iar 8.118 dosare reprezintă dosare de regres. Cât priveşte despăgubirile achitate, acestea au totalizat în trimestrul al doilea aproximativ 229 milioane de lei, din care 190 de milioane pentru pagube materiale, 11 milioane pentru vătămări corporale și deces și 27,6 milioane pentru dosare de regres. La data transmiterii raportărilor către ASF, mai mult de jumătate din numărul dosarelor (45.632) erau plătite de către asigurători, 41.807 erau nefinalizate, iar 735 fuseseră respinse de la plată.

Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; pagube materiale; pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat; cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Citit 1388 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.