Protecţia bugetarilor disponibilizaţi

Protecţia bugetarilor disponibilizaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronii care angajează foşti angajaţi de stat ar putea primi bani de la buget, dacă proiectul liberalilor va fi votat *

Deputatul liberal de Galaţi, Victor Paul Dobre (FOTO), alături de colegii săi parlamentari din PNL, Crin Antonescu şi Relu Fenechiu, are o soluţie pentru actualii bugetari care s-ar putea trezi şomeri, fiind sacrificaţi de administraţiile publice locale, în încercarea acestora de a reduce din cheltuielile de personal.

„În mod normal, pentru reducerea cheltuielilor publice, fie rămân mai puţini angajaţi şi îi plătesc mai mult, fie îi ţin pe toţi şi îi plătesc mai puţin… În România mergem pe ambele minusuri: şi reducem personalul şi dăm leafa mai mică! Prin proiectul acesta de lege, creăm  posibilitatea să preluăm [disponibilizaţii] în sectorul privat, care produce acel PIB din care se hrănesc instituţiile bugetare”, a declarat Victor Paul Dobre.

Potrivit acestuia, este vorba despre un proiect de lege, depus în această săptămână la Parlament, care se referă la stimularea firmelor care angajează bugetari concediaţi din sistemul public.

Dacă un angajator ar încadra în muncă un fost funcţionar public sau un simplu bugetar disponibilizat, acesta ar putea primi din partea statului o sumă de bani, lunară, egală cu indemnizaţia de şomaj pe care, în alte condiţii ar încasa-o fostul angajat de stat.

Propunerea legislativă are la bază o lege deja existentă care prevede stimularea financiară a angajatorilor care aleg să încadreze în muncă tineri absolvenţi.

Ca şi în cazul acestei legi, şi legea privind protecţia bugetarilor disponibilizaţi ar avea şi o prevedere privind clauza de loialitate; adică, noul angajat ar trebui să  fie de acord să nu părăsească locul de muncă pentru o perioadă determinată de timp, a mai precizat Victor Paul Dobre.

Întrebat de ce o astfel de lege s-ar aplica doar pentru ajutorarea bugetarilor disponibilizaţi, nu şi a şomerilor proveniţi din sectorul privat, deputatul liberal a precizat că „altfel poţi să creezi o metodă. Disponibilizările din sistemul bugetar au reglementări clare… în plus,  sper că e vorba de un număr limitat. Că e o limită şi a bugetului de stat”.

Citit 893 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.