Tarlaua, milionul şi calculatorul

Tarlaua, milionul şi calculatorul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape 33 milioane euro, subvenţii pentru fermierii gălăţeni prin SAPS şi PNDC! * Declararea suprafeţelor se va face, în acest an, prin… internet * Aplicaţia informatică IPA on-line va permite înlăturarea erorilor în identificarea parcelelor agricole * Inspectorii APIA vor oferi asistenţă în completarea cererilor *

Fermierii gălăţeni vor beneficia în acest an de 20,25 milioane euro din fondurile europene destinate schemelor de plată unice pe suprafaţă (SAPS), la care se vor adăuga 12,5 milioane euro, reprezentând plăţile naţionale directe complementare (PNDC). 

„O parte din subvenţiile pe care nu le mai putem acorda de la 1 ianuarie a.c. vor putea fi compensate prin fondurile ce ne revin de la UE, care cresc în fiecare an”.

„De exemplu, dacă în 2007, plăţile prin SAPS au fost de 50 euro/ha, în 2009 ele au ajuns la 71,12 euro/ha, iar în 2010 vor fi de 81 euro/ha”.

„Astfel că, în ultimul an, avem o creştere de aproximativ 15 la sută. În ceea ce priveşte plăţile complementare ce vin de la bugetul de stat prin PNDC, acestea vor fi de 50 euro/ha”, ne-a declarat Dumitru Buţurcă, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi.

Potrivit datelor deţinute de APIA, în judeţul Galaţi vor beneficia de măsurile de sprijin pentru agricultură 24.910 fermieri, pentru o suprafaţă cultivată de aproximativ 250.000 hectare.

De la plug la internet

La APIA Galaţi se fac încă de pe acum pregătirile pentru „campania de recoltare a fondurilor europene”, primul pas în acest sens fiind completarea corectă de către fermieri a cererilor pentru acordarea subvenţiilor.

Din acest an, fermierii vor avea la dispoziţie aplicaţia IPA (Identificarea Parcelelor Agricole) on-line, prin intermediul căreia  vor putea să-şi stabilească declaraţia de suprafaţă.

Poate că, într-o perioadă în care mai sunt destui care fac agricultură cu plugul de pe vremea dacilor, pare cam extravagant să umbli cu internetul pe tarla, însă dacă vrem bani europeni e nevoie şi de IPA on-line.

„Nu este vorba de nicio extravaganţă. În cazul de faţă, calculatorul este un instrument util pentru a înlătura erorile care apar în înregistrarea suprafeţelor”.

„Trebuie spus că, teoretic, pare simplu de declarat o suprafaţă. Însă, practic, există multe erori cadastrale, unii au titluri de proprietate, însă în teren nu ştiu exact de unde până unde este terenul lor, la verificările prin teledetecţie se găsesc, din nou, alte erori”.

„Este adevărat că, dacă în 2007, când APIA era la început şi se făceau primele înregistrări, rata de eroare a fost undeva la zece la sută, anul trecut a ajuns undeva la cinci la sută”.

„Însă, la nivel european, nu se acceptă o rată de eroare de peste doi la sută, pentru că, în definitiv, banii trebuie daţi pe nişte suprafeţe corect înregistrate”.

„Prin IPA-online se vor îndepărta într-o bună măsură erorile care mai există, pentru că se compară datele prezentate de fermier cu cele din hărţile electronice”, a explicat directorul APIA Galaţi, Dumitru Buţurcă.

Asistenţă tehnică

Pentru un fermier, folosirea sistemului IPA on-line,  ar avea  următoarele avantaje: nu mai sunt necesare hărţile pe hârtie, suprafaţa digitizată este măsurată foarte exact, corectitudinea datelor este verificată de sistemul informatic, iar suprafeţele sunt calculate automat, rezultatele înregistrate sunt disponibile în orice moment.

Pe scurt, riscul depunerii unei cereri de sprijin incorecte este mai redus şi, implicit, riscul de a primi o sancţiune este mai mic. Bun, poate că marii fermieri au şi calculator, şi internet, se pricep, poate, şi la introducerea datelor solicitate. Dar ce se întâmplă cu nea Ion din vârful dealului, chipurile fermier european, dar care n-a văzut în viaţa lui un calculator?

„Suntem conştienţi de faptul că nu toată lumea se pricepe să folosească acest sistem. Dar inspectorii noştri, care răspund fiecare de câte o comună, vor acorda sprijin în completarea cererilor”.

„Mai exact, fermierul se prezintă la inspectorul nostru, împreună cu el intră pe calculator, pe aplicaţia on-line, se face identificarea în teren. După ce s-a identificat electronic, se trece la completarea cererii de plată propriu-zise, care este un formular standard, pe hârtie, identic cu cel din anii trecuţi”.

„Acest formular va sta la baza dosarului de finanţare a fermierului, dar de această dată există garanţia că înregistrarea este corectă”, a declarat directorul APIA Galaţi”.

„Acesta a precizat că APIA va derula campania de depunere a cererilor de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă în perioada 1 martie – 17 mai, însă de câteva zile s-a demarat instruirea agricultorilor în legătură modul de depunere a cererilor”.

„De altfel aproape 1.000 de fermieri gălăţeni au solicitat deja parolele de acces la IPA on-line pe care le vor folosi în momentul completării declaraţiilor de suprafaţă! Aşa că, iată,  mai spune cineva că „nu se pupă” tarlaua cu calculatorul?

Citit 972 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.