Gazele naturale înfierbântă minţile

Gazele naturale înfierbântă minţile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce deputatul Iulian Iancu vede „situaţii de urgenţă” în asigurarea furnizării de gaze, Dispeceratul Naţional de profil ne asigură că totul este în regulă *

Cantităţile de gaze provenite din import, în speţă din Rusia, se încadrează în prevederile contractelor încheiate pe termen mediu şi lung, acestea menţinându-se la un nivel de 8,9 milioane mc/zi, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Precizarea vine în contextul declaraţiilor făcute pe 8 februarie, într-o emisiune televizată, de deputatului PSD Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Servicii a Camerei Deputaţilor, potrivit căruia Rusia ar fi redus cu două milioane de metri cubi cantitatea de gaze destinată României.

Mai mult, deputatul susţinea că România este în pragul unei situaţii critice:

„Din păcate, producătorii mai au stocuri doar pentru patru, cinci zile pe Bucureşti în mod special, dar în ţară în mod general. Nimeni nu s-a aşteptat ca vremea rece să dureze atât de mult”.

„Ruşii au anunţat că vor reduce livrările pentru România cu două milioane de metri cubi. Trebuie să sistăm alimentarea la consumatori. Asta înseamnă oprirea marilor consumatori. Ministerul trebuie să se comporte ca într-o stare de urgenţă”.

Pe de altă parte, Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale face următoarele precizări în legătură cu furnizarea gazelor naturale:

„Presiunea în reţeaua de transport gaze naturale înregistrează valori normale care asigură alimentarea în condiţii de siguranţă a tuturor consumatorilor”.

„Nivelul surselor de gaze naturale pentru marţi, 9 februarie, este de 63,1 milioane mc, din care: producţia internă de gaze naturale este de 32,2 milioane mc, extracţia de gaze naturale din depozite este de 22 milioane mc/zi; importul prin staţia SMG Isaccea se situează la un nivel de 8,9 milioane mc/zi”. 

La nivelul Galaţiului nu s-au înregistrat şi nu se înregistrează probleme în furnizarea gazelor, a declarat la rândul său directorul Distrigaz Sud – Sucursala Galaţi, Bogdan Holban:

„Până în acest moment nu au fost probleme, nici în ceea ce priveşte asigurarea cantităţilor necesare consumatorilor, nici în privinţa calităţii”.

„De altfel, dacă în situaţii mult mai grele, ca atunci când au fost minus 20 de grade Celsius, nu au fost probleme, e puţin probabil ca ele să apară acum, la minus cinci grade”.

În ceea priveşte o eventuală reducere a cantităţii de gaze destinate României, directorul Bogdan Holban ne-a declarat că „…nu există nici un indiciu în acest sens” şi, chiar şi într-o ipotetică reducere, sistemul de distribuţie are capacitatea să compenseze  acest lucru.

Citit 636 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.