Unele IFN-uri ”jonglează” cu dobânzi de patru cifre

Unele IFN-uri ”jonglează” cu dobânzi de patru cifre
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La 1 octombrie 2017, Banca Națională a României (BNR) a modificat Regulamentul nr. 20/2009, cu scopul declarat de a diminua dobânzile extrem de ridicate practicate de instituțiile financiar-nebancare (IFN) care acordă împrumuturi, mai ales online. Efectul: costul acestora nu a scăzut, ba chiar a crescut!

Concret, prin noul regulament, BNR a impus IFN-urilor să-și majoreze de zece ori capitalul social, dacă doresc sa mențină nivelurile de dobânzi practicate în acel moment, în jurul a 4.000% pe an. În lipsa acestei majorări, instituțiile financiare nebancare ar fi trebuit sa scadă dobânzile până la un maxim de 200% pe an, adică de 20 de ori mai mici.

Mai mult, concurența de pe această piață a creditelor online a scăzut, după ce unele IFN-uri și-au închis businessurile, ca urmare a intrării în vigoare a noului regulament BNR, iar altele s-au reorientat spre alte tipuri de credite, de valori mai mari și pe perioade mai lungi, pentru a putea scădea dobânzile.

În schimb, IFN-urile dispuse să continue competiția și implicit creditarea pe termene scurte și cu valori mai mici au majorat substanțial dobânzile.

Astfel, vorbim despre costuri reflectate în Dobânda Anuală Efectivă (DAE) majorate de la 1.497% pe an și care pot ajunge până la 30.341% pe an (treizeci de mii trei sute patruzeci și unu la sută!!!).

Majoritatea instituțiilor financiare nebancare solicită condiții minimale de eligibilitate: vârsta cuprinsă în general între 21 și 69 ani, domiciliul stabil pe teritoriul României, acte de identitate și dovada realizării unui venit minim permanent. Totuși, procesul de acordare poate fi considerabil mai lesnicios decât la băncile comerciale, în cazul creditelor online, banii putând intra în posesia clienților în aceeași zi.

Altfel, capcanele în care pot cădea clienții IFN-urilor se datorează în primul rând reclamelor înșelătoare, în care se anunţă, pe site-urile proprii sau în mass-media, dobânzi de 1-2%, însă care se calculează la zi. Totodată, ușurința teoretică cu care poate fi accesat un împrumut la un IFN, cu promoții la primul credit, cu dobândă zero, ce fidelizează ulterior clienții naivi, valoarea mică a sumelor de bani împrumutate și durata relativ redusă sunt tot atâtea elemente ce pot induce în eroare. Ele trebuie însă luate în seamă, iar dependența de creditele nebancare trebuie tratată corespunzător.

Citit 1501 ori Ultima modificare Marți, 07 Ianuarie 2020 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.