Sindicatele solicită protecţia lucrătorilor afectaţi de criză

Sindicatele solicită protecţia lucrătorilor afectaţi de criză
Mediul economic, în situaţie de risc
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sindicatele din cadrul CNS Cartel ALFA salută măsurile luate de autorităţi pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului COVID-19, dar în acelaşi timp consideră că sunt necesare măsuri suplimentare, inclusiv pentru gestionarea efectelor economice şi sociale ale acestei situaţii fără precedent.

"Nu putem accepta ca povara economică a acestei crize, care probabil că va avea un impact mult mai sever decât criza financiară din 2008-2009, să fie suportată exclusiv de bugetul public, serviciile publice și lucrători. Angajatorii și companiile trebuie să-și asume partea lor din povara financiară.

La nivel european, Confederația Europeană a Sindicatelor a solicitat introducerea unor măsuri de urgență din partea instituțiilor comunitare, însă CNS Cartel Alfa îşi exprimă îngrijorarea şi faţă de implicaţiile, la nivel naţional, asupra lucrătorilor. "Mulți dintre membrii noștri sunt în contact direct cu publicul și, ca atare, riscă să contracteze boala și să o transmită altora. Solicităm tuturor angajatorilor să aplice principiile prevenției, punând în aplicare toate măsurile adecvate de protecție a sănătății lucrătorilor la locul de muncă, în special pentru cei care prezintă un risc ridicat de expunere. Trebuie să ne asigurăm că sănătatea și siguranța lor reprezintă prima prioritate.

Solicităm măsuri urgente pentru ca toți lucrătorii plasați în carantină, precum și cei obligați să rămână acasă, având în îngrijire copii sau membri ai familiei bolnavi, să-și poată lua concediu fără să-și piardă locul de muncă sau venitul", se precizează într-un comunicat de presă al CNS Cartel Alfa, semnat de preşedintele confederaţiei, Bogdan Iuliu Hossu.

Confederaţia sindicală precizează că trebuie acordată o atenție deosebită lucrătorilor precari și atipici, care de cele mai multe ori nu beneficiază de aceleași drepturi și protecție ca și ceilalți lucrători. "Sunt zeci de mii de astfel de lucrători grav afectați, în special în sectoarele direct lovite de criză (turism, divertisment, transporturi), mulți dintre aceștia neavând dreptul la concediu medical. Lucrătorii din sectoarele cu salarii mici sau aflați în situații precare de muncă depind foarte mult de veniturile din muncă.

Având în vedere imperativul de a se asigura că eforturile de limitare a răspândirii virusului au succes, este esențial ca lucrătorii să nu aibă întreruperi de venit care decurg din COVID-19. Pe lângă eforturile de a menține neîntrerupte veniturile nete ale lucrătorilor, sunt necesare o serie de alte măsuri complementare, cum ar fi suspendarea temporară a plății ratelor bancare sau utilităților", precizează sindicatele.

Citit 1917 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2020 01:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.