Măsuri simplificate pentru șomajul tehnic

Măsuri simplificate pentru șomajul tehnic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Începând de la 1 aprilie, angajatorii vor depune  documentele necesare pentru trecerea unor angajați în șomaj tehnic sau, după caz, pentru disponibilizări colective. Conform directorului executiv al AJOFM Galați, Cezar Năstase, procedurile au fost simplificate, termenele au fost scurtate, iar în categoriile de beneficiari au fost incluși și PFA-urile, întreprinderile individuale și cei care au venituri din drepturi de autor.

Astfel, angajatorul nu mai este obligat să aibă certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei și nu i se mai impune, drept condiție, să aibă cel puțin 25 la sută scădere a veniturilor ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus. ”Cu sau fără disponibilități financiare, angajatorii care intenționează să trimită angajați în șomaj tehnic trebuie să depună o declarație pe propria răspundere, însoțită de o listă cu angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate. În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angajaţi”, ne-a spus directorul executiv al AJOFM Galați, precizând că va exista foarte curând o platformă online de unde vor putea fi descărcate formularele necesare. Așadar, pentru angajații cu contracte de muncă, angajatorul trebuie să depună documentele la AJOFM Galați. Pentru aceste persoane, indemnizația suportată de stat este de 75 la sută din salariul de bază, nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu pe economie.

Pentru persoanele care nu au care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, documentele se depun individual la Agenția Județeană pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii. Pentru aceste persoane, indemnizația fixă este de 75 la sută din salariul mediu brut pe economie, numai pe perioada stării de urgență.

Citit 1910 ori Ultima modificare Luni, 30 Martie 2020 21:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.