Clădirea veşnic neterminată

Clădirea veşnic neterminată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Centrul de Afaceri Galaţi va continua de unde a început * Mai trebuie 35 mil. lei pentru 80 la sută rămaşi neexecutaţi * „De data aceasta voi avea grijă!”, spune preşedintele Chebac, după chixul dat de Ministerul Integrării *

Consiliul Judeţului a aprobat proiectul tehnic al viitorului Centru de Afaceri Galaţi, clădirea de lângă Prefectură a cărui construcţie a fost întreruptă şi care trebuia dată la cheie în noiembrie anul trecut.

Practic, trebuia această reproiectare pentru a se putea beneficia legal de altă finanţare, după colapsul proiectului, datorat firmei străine angajată de Guvern să execute lucrările,  în parteneriat cu o firmă gălăţeană.

„S-a făcut reproiectarea, de la stadiul la care a rămas, până la finalizare”, ne-a declarat preşedintele CJ Eugen Chebac.

Preşedintele a precizat că sursele de finanţare vor fi bugetul propriu al CJ, bugetul de stat (potrivit unei hotărâri de guvern) şi din banii rămaşi de la vechiul antrepenor: garanţia de bună execuţie şi garanţia de avans, depuse la începerea lucrărilor.

„Au mai rămas circa şase milioane de euro” de investit, a precizat preşedintele CJ, după ce a discutat săptămâna trecută cu secretarul de stat Răzvan Murgeanu, de la Ministerul Dezvoltării, care a mai fost prezent la Galaţi pe parcursul derulării proiectului, dar şi a altor proiecte, de infrastructură: „Mi-a spus că s-a ajuns la o înţelegere cu Ministerul de Finanţe”.

Săptămâna aceasta, secretarul de stat va fi din nou la Galaţi, pentru a se discuta, concret, etapele lansării unei noi proceduri de „achiziţii” a unor noi constructori.

„Dumnezeu ştie câţi vor veni şi de unde vor veni, dar de data aceasta voi avea grijă ca acel caiet de sarcini să fie unul pentru firme cu potenţial, care să ducă lucrarea la bun sfârşit!”, a precizat preşedintele, făcând aluzie la faptul că licitaţia pentru achiziţia lucrărilor firmei străine care a dat între timp faliment a fost organizată de fostul Minister al Integrării, condus atunci de Anca Boagiu.

La 25 martie 2009, firma spaniolă GESTION TECNICA DE MONTAJES Y CONSTRUCCIONES GTM SA şi-a declarat falimentul, astfel încât în 3 iulie 2009 s-a reziliat contractul de execuţie lucrări încheiat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (fostul Minister al Integrării Europene) şi consorţiul format de firma spaniolă GTM SA şi firma gălăţeană de construcţii BRICO SRL, proiectul fiind finanţat prin fonduri europene, prin Programul de coeziune economică şi socială PHARE 2005.

Stadiul lucrărilor executate până în prezent este de 20 la sută. Pentru continuarea execuţiei lucrărilor şi finalizarea obiectivului de investiţii s-a executat reproiectarea fazelor Proiect Tehnic şi Detalii de Execuţie.

Mai departe, proiectul urmează să fie finanţat la început din fondurile CJ, urmând a fi solicitate fonduri de la bugetul de stat conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 161 din 12 noiembrie 2008 privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea proiectelor PHARE. 

Valoarea investiţiei este de peste 34,9 milioane lei  (inclusiv TVA), din care lucrările propriu-zis, de construcţii-montaj, vor costa puţin peste 28 milioane lei  (inclusiv TVA).

Citit 1035 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.