„Decizia Guvernului Boc este bună, dar tardivă”

„Decizia Guvernului Boc este bună, dar tardivă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deputatul PNL de Galaţi Victor Paul Dobre (FOTO) a făcut o intervenţie referitoare la Ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi diminuării şomajului în 2010, adoptată de Guvernul Boc, săptămâna trecută.

Conform acestei ordonanţe, angajatorii care, în anul 2010, pe locurile de muncă nou-create stabilesc raporturi de muncă cu persoane provenite din rândul şomerilor aflate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă şi pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni, beneficiază, pe o perioadă de maximum 6 luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane.

„Ideea de a-i stimula pe angajatori să încadreze în muncă persoane provenite din rândul şomerilor, deşi nu este nouă, este bine-venită, pe o piaţă a muncii pe care actualul Guvern nu a avut, cel puţin până acum, o politică de măsuri active pentru ocuparea forţei de muncă”.

„Am susţinut în repetate rânduri că măsurile active sunt cele care vor conduce la reducerea numărului de şomeri, deci la o presiune mai scăzută pe bugetul asigurărilor sociale, mai ales în perioada de scădere economică severă pe care ţara noastră o traversează”.

„Prin urmare, înţeleg filozofia aceastei reglementări pe piaţa muncii. Ceea ce nu înţeleg este de ce a fost nevoie de mai mult de un an de zile pentru ca această măsură să fie adoptată”.

„De ce a fost nevoie ca numărul şomerilor să ajungă la aproape 750.000 de persoane înainte ca Guvernul Boc să ia în considerare posibilitatea stimulării angajatorilor să încadreze în muncă persoane provenite din rândul şomerilor”, a declarat deputatul liberal Victor Paul Dobre.

Acesta consideră că dacă o astfel de facilitate pentru angajatori ar fi fost adoptată mai devreme, „…ar fi făcut ca rata şomajului la nivel naţional să nu depăşească 8 procente, aşa cum se întâmplă în prezent”.

„Poate că, în loc să acorde plăţi compensatorii sau să prelungească perioada de acordare a ajutorului de şomaj, Guvernul Boc putea lua măsuri active pe piaţa muncii, mai ieftine pentru buget şi mai eficiente din punct de vedere al şomajului”.

Oricum, pe principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, deputatul gălăţean a apreciat iniţiativa Guvernului Boc, chiar şi acum, „în ceasul al XIII-lea”.

Citit 1350 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.