Creditele imobiliare menţin piaţa bancară pe linia de plutire

Creditele imobiliare menţin piaţa bancară pe linia de plutire
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chiar dacă criza coronavirusului şi-a făcut simţite efectele şi pe piaţa bancară gălăţeană, volumul împrumuturilor la nivelul populaţiei a crescut, în luna martie, cu 7,7 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR). În acelaşi timp, spre deosebire de perioadele precedente, balanţa a înclinat mai mult spre creditele imobiliare, acolo unde şi garanţiile sunt mai solide.

În total, la nivelul judeţului Galaţi, creditele contractate de populaţie aveau la sfârşitul primului trimestru al acestui an o valoare de 2.492 milioane de lei, faţă 2.342,2 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă la nivel anual avem o creştere de aproape 150 milioane de lei, în luna martie a.c. se face simţită schimbarea de trend impusă de coronavirus. De exemplu, dacă între ianuarie şi februarie 2020 am avut o creştere a împrumuturilor populaţiei cu 11,3 milioane de lei, între februarie şi martie creşterea a fost de doar 7,7 milioane de lei.

Pe categorii de credite, creşterea a fost susţinută în primul trimestrul al acestui an de creditele în moneda naţională, incertitudinile economice nefăcând decât să accentueze restrângerea împrumuturilor în valută. Astfel, la sfârşitul lunii martie, gălăţenii aveau credite în lei de 1.882,8 milioane de lei, faţă de 1.873,4 milioane de lei în februarie şi 1.861,3 milioane de lei la sfârşitul lunii ianuarie. În valută, gălăţenii mai aveau la sfârşitul lunii martie împrumuturi în echivalentul a doar 609,2 milioane de lei, faţă de 610,9 milioane de lei în februarie şi 611,7 milioane de lei în ianuarie.

Criza coronavirusului şi măsurile restrictive pe piaţă au pus o frână puternică creditelor de consum. Dacă între ianuarie şi februarie s-a înregistrat o creştere a creditelor de consum de la 1.069,4 milioane de lei la 1.075,2 milioane de lei (+5,8 milioane de lei), în luna martie creşterea a fost de doar 0,6 milioane de lei, la 1.075,8 milioane de lei. Acest rezultat a fost obţinut în condiţiile în care, deşi creditele de consum în lei au crescut în martie cu 1,4 milioane de lei, la 903,4 milioane de lei, creditele de consum în valută au scăzut cu 0,8 milioane de lei, la 172,4 milioane de lei.

Ceva mai bine s-au mişcat creditele destinate achiziţionării de terenuri şi locuinţe, unde în martie s-a ajuns la un volum al creditelor de 1.371,9 milioane de lei, faţă de 1.364,6 milioane de lei în februarie şi 1.356,6 milioane de lei în ianuarie. În acelaşi timp, în luna martie, deşi creditele imobiliare în moneda naţională au crescut de la 927,6 milioane de lei la 935,8 milioane de lei, creditele în valută au scăzut de la 437 milioane de lei la 436,1 milioane de lei.

În perioada următoare, dat fiind contextul economic general, băncile îşi vor menţine politicile prudenţiale. Creditele imobiliare beneficiază de avantajul garanţiilor, însă odată cu relaxarea normelor de distanţare socială este de aşteptat ca şi consumul să se pună mai mult în mişcare.

Citit 1232 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2020 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.