Conflict de interese îngheţat la ArcelorMittal Galaţi

Conflict de interese îngheţat la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi s-a jucat cu un foc de paie. Conflictul de interese deschis în urmă cu câteva săptămâni şi-a topit semnificaţiile după ce, în cadrul unei adunări generale a sindicatului, care a avut loc miercuri după-amiază la Casa de Cultură a Sindicatelor, s-a decis suspendarea acţiunilor legate de acest conflict.

Majoritatea celor prezenţi la şedinţa de ieri au fost de părere că declanşarea unei greve nu este oportună. Asta pentru că, pe de-o parte, sindicatul Solidaritatea este frământat de scandaluri, iar pe de altă parte, muncitorii de pe platforma siderurgică sunt interesaţi mai întâi ca acest combinat să funcţioneze, iar ei să-şi păstreze slujbele.

„Situaţia este din ce în ce mai grea. Vă spun că unii dintre colegi au început să vină fără pachet la muncă pentru că nu mai au bani, dar nu cred că este momentul pentru o grevă”, a spus unul dintre sindicaliştii prezenţi la adunare.

Un altul a opinat că esenţial pentru Solidaritatea este să îşi rezolve problemele de credibilitate şi să fie oprite jocurile din interior.

„Dacă mă întreabă cineva, ştiu că sunt de la Solidaritatea, da` nu pot să-i răspund dacă vin de la gruparea lui Tiber sau a Ilincăi Diaconu. Trebuie lămurit lucrul ăsta, apoi să vorbim de acţiuni sindicale”, a susţinut siderurgistul.

În cele din urmă, conducerea sindicatului a expus trei soluţii în privinţa conflictului de interese. Preşedintele Gheorghe Tiber le-a spus membrilor de sindicat că s-ar putea opta pentru medierea conflictului, pentru arbitraj sau pentru grevă.

După discuţii s-a ajuns la concluzia că nici una dintre cele trei variante nu ar avantaja sindicatul şi pe membrii săi, aşa că s-a decis suspendarea oricăror acţiuni până la o nouă adunare generală.

„Conflictul de interese rămâne deschis până la următoare Adunare Generală a Sindicatului Solidaritatea, care va avea loc pe 29 aprilie. Până atunci vom suspenda orice altă acţiune legată de acest conflict şi ne vom canaliza forţele pe acţiuni de organizare sindicală", a declarat preşedintele Solidarităţii, Gheorghe Tiber.

Asta după ce membrii de sindicat au hotărât în majoritate (s-a înregistrat un singur vot împotrivă şi o abţinere) că nu e momentul oportun pentru declanşarea unei greve, dar că nici medierea sau arbitrajul conflictului nu le-ar putea aduce beneficii muncitorilor de la ArcelorMittal Galaţi.

Rămâne de văzut dacă portiţa lăsată întredeschisă în ceea ce priveşte acest conflict va mai fi izbită de perete, aşa cum se întâmpla în vremurile bune ale sindicatului Solidaritatea.

Amintim că în 9 februarie, sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi a cerut Ministerului Muncii înregistrarea oficială conflictul de interese, reclamând că administraţia combinatului siderurgic gălăţean nu a acceptat revendicările referitoare la capitolul salarizare din Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2010, iar încercarea de conciliere a acestui conflict la Direcţia de Muncă a fost un eşec.

Citit 1337 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.