Mai multe salarii minime, ”o aberație inimaginabilă”. Protest al IMM-urilor

Mai multe salarii minime, ”o aberație inimaginabilă”. Protest al IMM-urilor
"Nici în comunism nu a existat o astfel de abordare"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Parlamentul a adoptat, la jumătatea săptămânii trecute, o lege inițiată de 37 de parlamentari de la toate partidele, care introduce salariul minim diferențiat pentru angajați, în funcție de pregătirea profesională. Vor exista astfel 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent. Reprezentanții IMM-urilor nu sunt de acord cu noua lege și afirmă că ar trebui să existe un singur salariu minim, pe oră, nu pe lună.

Conform legii adoptate în Parlament și trimise spre promulgare președintelui Iohannis, un angajat care are studii superioare finalizate și care și-a luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară trebuie să fie plătit cu cel puțin 4.460 de lei brut pe lună. De asemenea, vor exista 11 noi salarii minime, care se vor diferenția în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții). Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte, în funcție de pregătirea pe care o are angajatul, prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei). Coeficientul pornește de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificați, și ajunge până la valoarea 2, pentru cei care au doctorat.

"Nici în comunism nu a existat o asemenea abordare"

Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) nu sunt de acord cu această lege și consideră că salariații trebuie plătiți după ceea ce fac. "Este o aberație inimaginabilă. Salariații, oriunde în lume, sunt plătiți după muncă, după ceea ce fac, nu prioritar după studii. Nici în comunism nu a existat o astfel de abordare. Știm cu toții cum își fac studiile o mare masă de indivizi și cum se obțin unele diplomele în România, să vedeți de acum încolo "fabrici de diplome". În țările avansate și civilizate ale lumii se practică așa ceva? Un Parlament împănat cu "uscături" (semianalfabeți, inculți, atestați educațional cu diplome ce pot fi ușor asimilate cu hârtia igienică). Rușine, dacă mediul de afaceri și nu cel bugetar, de regulă amorf și ineficient (posibil beneficiar), acceptă tâmpenia/absurditatea", a declarat Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați și vicepreședintele CNIPMMR.

CNIPMMR a afirmat de mai multe ori că nu susține stabilirea de niveluri diferite ale salariului minim în funcție de studii sau de alte criterii, salariul minim brut pe țară fiind unul singur pentru toți salariații și toate sectoarele. Reprezentanții organizației patronale spun că trebuie analizat și valorificat modelul salariului minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcție de numărul de ore lucrate, cu îmbunătățirea corespunzătoare a art. 164 din Codul muncii.

Pe de altă parte, IMM-iștii spun că, deşi în mod clar s-a dorit ca această lege să se aplice exclusiv domeniului privat, din modul în care este formulat textul art. 3 din proiect rezultă că şi sectorul bugetar va aplica aceşti coeficienţi, având în vedere condiţia cumulativă prevăzută în raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor supus aprobării, pentru a nu se aplica dispoziţiile legii. Or, pentru sectorul bugetar chiar dacă există Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu există contract colectiv de muncă la nivel de sector, rezultând că se aplică coeficienţii şi în cazul bugetarilor.

Impactul bugetar al acestei legii nu a fost calculat şi nici măcar nu a fost luat în seamă de iniţiatori. De asemenea, la impactul asupra mediului de afaceri din expunerea de motive s-a menționat că "nu este cazul", iar despre Testul IMM sau impactul asupra IMM-urilor nu s-a făcut nicio menţiune. În consecință, CNIPMMR a solicitat Camerei Deputaților să respingă proiectul de lege, ceea ce nu s-a întâmplat, iar legea a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Citit 5736 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.