Recul al creditării, pe fondul incertitudinilor

Recul al creditării, pe fondul incertitudinilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pandemia de COVID-19 a dus la un recul al creditării pe piaţa bancară gălăţeană, per total, la sfârşitul trimestrului doi din acest an, fiind înregistrate împrumuturi totalizând doar 4.196,3 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Spre comparaţie, dacă la sfârşitul trimestrului doi al anului trecut în judeţul Galaţi erau înregistrate credite de 3.929,6 milioane de lei, până la sfârşitul lui 2019 s-a crescut la împrumuturi de 4.196,4 milioane de lei, pentru ca, la sfârşitul primului trimestru din acest an să se ajungă la credite de 4.220,2 milioane de lei. Prin urmare, pandemia a anulat toată creşterea volumului împrumuturilor din primul trimestru al acestui an.

Acest rezultat a fost obţinut în condiţiile în care, potrivit BNR, coronavirusul a afectat sever toate sectoarele economice și a determinat creșterea semnificativă a incertitudinii și ajustarea rapidă a primelor de risc pe piețele financiare, măsurile de limitare a răspândirii bolii generând blocaje în lanțurile de ofertă și contracția puternică a cererii, în timp ce piețele financiare s-au confruntat cu creșteri importante de volatilitate și ajustări notabile ale prețurilor activelor financiare.

"Evaluările curente semnalează două riscuri de natură severă asupra stabilității financiare din România: creșterea incertitudinii la nivel global și reducerea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente, respectiv deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv din perspectiva structurii și a costului de finanțare a deficitului bugetar. Un al treilea element de impact asupra stabilității financiare se situează la nivel ridicat: riscul privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar. Alte două riscuri sunt de intensitate moderată și privesc nerambursarea creditelor contractate de către sectorul neguvernamental și accesul la finanțare al economiei reale", precizează banca centrală, în "Raportul privind stabilitatea financiară" corespunzător sfârşitului trimestrului doi al acestui an.

Pe categorii de credite, în judeţul Galaţi, predominante rămân creditele în moneda naţională, cu aproape trei sferturi din totalul împrumuturilor. Mai exact, la sfârşitul trimestrului doi, creditele în moneda naţională aveau o valoare de 3.142,2 milioane de lei (faţă de 3.170,6 milioane de lei la sfârşitul trimestrului unu şi 3.127,9 milioane de lei la începutul anului), în timp ce creditele în valută aveau o valoare în echivalentul a 1.054,1 milioane de lei (faţă de 1.049,6 milioane de lei la sfârşitul primului trimestru şi 1.068,5 milioane de lei la începutul anului).

Dacă este să ne referim la cadrul general, dincolo de efectele negative ale coronavirusului, BNR apreciază că "criza generată de pandemie poate reprezenta și o ocazie pentru implementarea unor măsuri structurale care să poziționeze România într-o nouă paradigmă de creștere economică, mai sustenabilă, inovativă și mai rezilientă la șocuri".

Pe de altă parte, BNR aminteşte că, deşi au fost demarate acțiuni ample de redresare a activității economice la nivel european, inclusiv în România, efectele sunt incerte, dat fiind faptul că nu este cunoscută ciclicitatea pandemiei. Prin urmare, prudenţa pare a fi cuvântul de ordine în perioada următoare, 2020 fiind un an al contracţiei economice accentuate. Se speră la o revenire pe creştere în 2021, însă persistă încă multe necunoscute.

Citit 1153 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2020 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.