Gălăţenii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme. Modificare legislativă

Gălăţenii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme. Modificare legislativă
Foto: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Un amendament potrivit căruia persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Galați sau pe o rază de 8 km în jurul municipiului se pot pensiona cu doi ani mai devreme faţă de vârsta standard a fost adoptat de Camera Deputaţilor, a anunţat, printr-un comunicat de presă, iniţiatorul acestei modificări legsilative, deputatul PNL Victor Paul Dobre.

Conform parlamentarului, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care tocmai a fost modificată, prevede că persoanele care au locuit în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizări.

"Din păcate, până acum, ca urmare a tergiversărilor din cadrul dezbaterilor din Parlament, discuția privind Galațiul a fost blocată. Tocmai de aceea, consider că este o reușită istorică pentru municipiul nostru și o recunoaștere, din partea autorităților statului, a situației speciale din această zonă. După cum se știe, conform studiilor realizate la nivel național, orașul Galați era în topul celor mai poluate orașe din România. Acest fapt se datorează fostelor instalații de la combinatul siderurgic, care evacuau în atmosferă tone de praf zilnic. Mai mult decât atât, cele două uzine de cocsificare care au funcționat în zonă au lăsat, la rândul lor, sechele grave asupra sănătății populației. Consider, așadar, că adoptarea acestui amendament reprezintă un gest necesar și reparatoriu pentru gălățeni", precizează Victor Paul Dobre.

În urma adoptării acestui amendament, de pensionarea cu doi ani mai devreme beneficiază cetăţenii din localităţile: Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Făgăraș, Victoria, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan, Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană, Zlatna, Galaţi, Ciulniţa, Slobozia, Brazi, Ploiești, Iacobeni, Vatra Dornei, Margina, Nădrag, Tomeşti, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea.

Citit 25543 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2020 01:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.