Spărgătorul de gheaţă construit la Galaţi a ajuns în Olanda. ”Nuyina” a parcurs 7.000 de kilometri

Spărgătorul de gheaţă construit la Galaţi a ajuns în Olanda. ”Nuyina” a parcurs 7.000 de kilometri
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

După o călătorie de aproape 7.000 de kilometri, spărgătorul de gheaţă "Nuyina", construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a ajuns în Olanda, la Vlissingen, pentru derularea ultimelor operaţiuni de punere în funcţiune a echipamentelor şi efectuarea probelor de mare, a anunţat Divizia Antarctică Australiană, beneficiara navei.

Relocarea navei la şantierul Vlissingen s-a făcut după ce, din cauza crizei COVID - care a dus inclusiv la blocaje în lanţurile logistice sau la restricţii în deplasarea personalului - o parte din activităţile care ar fi trebui să se desfăşoare în şantierul naval Damen Galaţi au fost suspendate.

Soluţia a fost cea de a remorca nava până în Olanda, pentru a permite astfel derularea operaţiunilor de commissioning a sistemelor de propulsie, a sistemelor electrice şi navigaţie. În fapt, construcţia spărgătorului de gheaţă este aproape finalizată, însă pentru că nu a parcurs probele de mare, nu avea certificările necesare conform regulamentelor internaţionale pentru efectuarea de călătorii internaţionale folosind propria putere. Prin urmare, drumul până în Olanda, început cu aproape o lună de zile în urmă, a fost făcut cu ajutorul a trei remorchere, care au tractat "Nuyina" până la Vlissingen.

Ministrul Mediului din Australia, Hon Sussan Ley, a ţinut să aprecieze cooperarea foarte bună dintre echipa Diviziei Antarctice Australiene, navaliştii de la Damen şi tehnicienii operatorului Serco, care şi-au reunit forţele pentru realizarea acestei nave excepţionale. "Pornind de la un concept naval original, realizat în Danemarca, spărgătorul de gheaţă a fost adus la viaţă, pentru guvernul australian, de o companie olandeză într-un şantier naval românesc. "Nuyina" este deja o navă multinaţională", a declarat ministrul. "Construcția spărgătorului de gheață a fost asemănătoare unei expediții în Antarctica - un test de curaj, gândire critică și cooperare internațională", a subliniat reprezentanta guvernului australian.

După probele de mare, ce vor include inclusiv probe de gheaţă, nava "Nuyina" ar urma să fie livrată Diviziei Antarctice Australiene undeva la mijlocul anului 2021, la Hobart

Directorul general al Diviziei Antarctice Australiene pentru Active şi Infrastructură, Rob Bryson, a declara că "Nuyina" va fi una dintre cele mai complexe nave de cercetare ştiinţifică din lume: "Nava "Nuyina" reprezintă, practic, trei nave într-una - o platformă de cercetare științifică de nivel mondial, un spărgător de gheață extrem de capabil și o navă de aprovizionare cu capacitatea de încărcare de trei ori mai mare decât a predecesorului său". "Construcția navei în timpul unei crize globale COVID este şi o dovadă a modului în care echipele din acest proiect s-au adaptat și au inovat, iar lunga călătorie prin Marea Neagră, Marea Mediterană și Atlanticul de Nord către Olanda poate fi privită şi ca un omagiu adus flexibilității arătate de echipelor implicate", a mai spus Bryson.

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" va deveni, în cadrul unui program de 2 miliarde de dolari, nava amiral a Australiei în misiunile antarctice, urmând să o înlocuiască pe veterana gheţurilor sudice - "Aurora Australis", care a susţinut mai bine de 30 de ani cercetarea ştiinţifică şi activitatea bazelor australiene din Antarctica.

Citit 4320 ori Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2020 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.