Navă militară livrată Marinei Pakistanului de DAMEN Galaţi

Navă militară livrată Marinei Pakistanului de DAMEN Galaţi
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

O nouă navă militară construită în Şantierul Naval Damen Galaţi a fost livrată Marinei Pakistanului. Este vorba de o corvetă, model OPV 1900, iar ceremonia de preluare a navei de către echipajul pakistanez s-a desfăşurat, pe 12 noiembrie, la Constanţa.

Nava militară construită la Galaţi va purta numele PNS „Tabuk” şi, în fapt, este nava-soră a corvetei PNS „Yarmook”, construită tot la Galaţi, intrată în serviciul Marinei Militare Pakistaneze în cursul lunii februarie. Cele două nave au fost, de altfel, parte a aceluiaşi contract, semnat în 2017. Adică, cam din vremea când şi România îşi propunea să construiască patru corvete pentru Forţele Navale….

La fel ca precedenta corvetă, PNS „Tabuk” se bazează pe o platformă multifuncțională, foarte adaptabilă, capabilă să răspundă unei mari varietăţi de operațiuni într-un mediu maritim complex. De exemplu, ea este capabilă să lanseze un elicopter și un UAV, precum și două ambarcaţiuni pentru intervenţii rapide (RHIB).

În timpul ceremoniei de predare a navei - desfăşurată în condiţiile restrictive impuse de măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului - oficialii pakistanezi şi viitorului comandant al PNS “Tabuk”, căpitanul Muhammad Umair, au felicitat navaliştii de la SN Damen Galaţi pentru competenţa profesională dovedită în timpul derulării acestui proiect şi şi-au exprimat încredere în continuarea acestei cooperări.

La rândul său, directorul general al SN Damen Galaţi, Flemming Sorensen, a amintit faptul că Damen a fost implicat în proiectele derulate de Pakistan încă din 1986, un motiv suplimentar de mândrie pentru această cooperare îndelungată şi de încredere. El a declarat că finalizarea cu succes a proiectului a fost rezultatul unei strânse cooperări între toți factorii implicați.

„O astfel de realizare este posibilă numai cu o bună coordonare, manoperă de calitate, o muncă excelentă în echipă și o bună cooperare între toate părțile implicate. În ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei, echipele de proiect din Pakistan, România și Olanda au reușit, cu perseverență, să își continue activitatea până la finalizarea cu succes a proiectului”, a precizat Flemming Sorensen.

Damen va continua şi pe viitor să asigure suport tehnic pentru PNS „Tabuk”, în perioada în care aceasta va fi în serviciu.

Şantierul Naval Damen Galaţi a construit peste 40 de nave pe segmentul militar şi de securitate, printre care se numără cele mai moderne şapte nave ale Marinei Militare Regale Olandeze, dar şi nava de patrulare „Ştefan cel Mare”, cea mai modernă din dotarea Poliţiei de Frontieră din România. SN Damen Galaţi este singurul şantier naval din România care, în ultimele trei decenii, a construit nave militare.

Citit 3733 ori Ultima modificare Duminică, 15 Noiembrie 2020 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.