Spaţiile verzi – prioritate zero pentru Garda de Mediu

Spaţiile verzi – prioritate zero pentru Garda de Mediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Garda de Mediu lansează un avertisment către administraţia locală cerând gestionarea corectă a spaţiilor verzi. Comisarii de mediu susţin că legislaţia impune primăriilor realizarea unui audit al acestor spaţii şi elaborarea unei strategii referitoare la conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi, iar termenul limită până la care trebuie realizat acest lucru este 1 ianuarie 2011.

În afară de aceste strategii şi studii, tot în sarcina primăriilor cade şi întocmirea unui registru local al spaţiilor verzi, care trebuie să cuprindă informaţii exacte despre aceste zone.

„Legislaţia de mediu este precisă în ce priveşte aceste aspecte şi stabileşte termene clare pentru realizarea anumitor obiective. Nu ne mai putem permite întârzieri, aşa că autorităţile locale trebuie să aibă în vedere acest lucru ca pe o prioritate”, a declarat Mihai Turcu (FOTO), şeful Gărzii de Mediu din Galaţi.

Amenzi de zeci de mii de lei

Acesta a precizat însă că nu doar primăriile au obligaţii în ceea ce priveşte protecţia mediului.

Unul dintre aspectele cele mai importante reliefate de către Turcu a fost acela că apar din ce în ce mai des sesizări referitoare la tăierile de copaci. Pentru astfel de acţiuni, legiuitorul impune amenzi usturătoare cu valori ce pot părea halucinante pentru oricine. Chiar şi aşa, neregulile apar la tot pasul şi aproape în fiecare zi.

„În cazul arborilor ornamentali, şi aici vorbim despre tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar, care sunt  plantaţi pe spaţiile verzi de pe domeniul public, este interzisă orice tăiere în coroană, sigur, cu excepţia curăţării ramurilor uscate sau a celor care generează anumite pericole”.

„În acest caz, amenzile impuse de lege sunt de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoane fizice şi de la 40.000 lei la 70.000 lei pentru persoane juridice”, a adăugat Mihai Turcu.

Citit 1788 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.