Scădere a fluctuaţiilor de personal

Scădere a fluctuaţiilor de personal
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fluctuaţia de personal în companiile din România a scăzut semnificativ anul trecut, la o rată medie de 17,2 la sută, de la 23,1 la sută în 2019, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia Covid-19 la nivelul întregii economii, reiese din raportul HR Barometru realizat de PwC România.

Din procentul de 17,2 la sută, cea mai mare parte, respectiv 13,2 la sută, au fost încetări voluntare. Cea mai mare fluctuaţie de personal a fost înregistrată în sectorul de retail şi bunuri de larg consum, de 25,1 la sută, iar cea mai mică în servicii financiare, de 8 la sută.

"Pe fondul incertitudinii create de pandemie, piaţa forţei de muncă a cunoscut un uşor îngheţ anul trecut. Angajaţii au preferat stabilitatea şi siguranţa, iar angajatorii au recrutat mai puţin decât în anii anteriori sau chiar deloc. După o perioadă de expectativă, pe măsură ce munca de la distanţă s-a dovedit funcţională în multe sectoare, companiile au început să regândească relaţiile de muncă, având în prim plan flexibilitatea şi mobilitatea. Angajatorii au înţeles că schimbările din ultimul an nu sunt conjuncturale şi că trebuie să îşi adapteze modelele de business acestor tendinţe. Ne aflăm, deci, în pragul unui proces de transformare care va avea loc pe termen lung, iar faptul că multe companii au inclus în bugetele pentru 2021 creşteri salariale arată că, atât angajatorii, cât şi angajaţii, se obişnuiesc treptat cu noua normalitate", a declarat Ionuţ Simion, country managing partner PwC România.

Potrivit raportului, bugetul salarial al companiilor respondente va creşte în medie cu 3,8 la sută în acest an, comparativ cu 2020 când procentul a fost de 5,6 la sută.

Citit 1068 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.