Investiţii de 25,24 milioane de lei la APDM Galaţi. Încep lucrările de modernizare la Dana 32, din Portul Docuri
Foto: Ovidiu Amălinei

Investiţii de 25,24 milioane de lei la APDM Galaţi. Încep lucrările de modernizare la Dana 32, din Portul Docuri
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a dat, în mod oficial, în data de 2 martie, ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Danei 32, din Port Docuri Galaţi. Investiţia, în valoare de 25,24 milioane de lei, beneficiază de o finanţare din fonduri europene de 18,09 milioane de lei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, precum şi aproape 3,2 milioane de lei de la bugetul de stat.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a moderniza cheiul aferent Danei 32, de a face unul vertical, în locul celui pereat (înclinat), dificil de folosit în perioadele în care Dunărea este scăzută.

„Dorim, inclusiv prin aceste lucrări, să dăm un semnal tuturor beneficiarilor din subordinea Ministerului Transporturilor, că avem un buget axat pe investiţii în infrastructură – naval, rutier, feroviar – investiţii care vor genera dezvoltare economică în regiune”, a arătat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Pe lângă refacerea totală a cheiului pe o lungime de 70 de metri, lucrările la Dana 32 vor include şi modernizarea reţelei de utilităţi – energie electrică, alimentare cu apă etc. – astfel încât navele care acostează în Port Docuri să beneficieze de toate serviciile de care au nevoie.

„Principalul avantaj al modificării configuraţiei Danei 32 va fi acela că navele vor putea acosta la cheu indiferent de nivelul Dunării, cu posibilităţi de operare rapidă a mărfurilor, fără operaţiuni suplimentare. Aceste lucrări de modernizare vor face acest port mai atractiv pentru transportatori – prin reducerea costurilor şi a timpilor de operare, obiectivul fiind acela de a atinge o capacitate de încărcare/descărcare a mărfurilor de până la 250.000 tone”, a precizat Alexandru Şerban, directorul general al APDM Galaţi.

La Dana 32 urmează să fie operate toate categoriile de mărfuri, dar predominante vor fi transporturile de cereale. De altfel, una dintre emblemele Portului Docuri – silozul construit de Anghel Saligny, se află în apropiere.

Lucrările de modernizare la Danei 32 se vor derula pe o perioadă de 24 luni, inclusiv proiectarea.

Citit 3455 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.