Proceduri bancare pe înțelesul tuturor. Reducerea ratei lunare prin extinderea refinanțării

Proceduri bancare pe înțelesul tuturor. Reducerea ratei lunare prin extinderea refinanțării
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pandemia a impus restricții și a schimbat modul de gândire în cazul multor activități economice. Sectorul financiar-bancar, intrat de câțiva ani într-un proces de restructurare, caracterizat, în special, prin digitalizare și descurajarea utilizării excesive a plăților în numerar, a reușit să găsească un echilibru destul de evident.

Mai mult decât atât, restrângerea gradului de îndatorare a clienților ca măsură de prevenție este însoțită acum și de o regândire a procedurilor de refinanțare a acestora. O banală analiză de risc arată că reducerea ratelor de plată poate duce la "însănătoșirea" creditului acordat, povara lunară fiind mai ușor suportată de împrumutat.

În acest context, este de notat inițiativa câtorva instituții bancare prezente pe piața din România de a facilita refinanțarea creditelor aflate în derulare până la o perioadă maximă de 120 de luni, mai exact 10 ani.

Astfel, la Banca Comercială Română, conform propriului calculator de credite, o simulare a refinanțării sumei de 49.000 de lei, echivalentul aproximativ la zi pentru 10.000 de euro, prezintă potențialului client o rată pe 10 ani de circa 650 de lei lunar, în condițiile în care veniturile acestuia ar intra în cont BCR, iar creditul ar fi asigurat (DAE 10,57 la sută). În cazul în care aceeași sumă ar fi fost refinanțată pe perioada clasică de 5 ani, rata lunară ar fi fost de 1.050 de lei, surplusul lunar fiind de fix 400 de lei.

Tot până la o perioadă maximă de zece ani se poate face o refinanțare și la Unicredit Bank. La valori cuprinse între 40.001 și 60.000 de lei, conform datelor prezentate pe site-ul băncii cu capital majoritar italian, se oferă un DAE de 8,99 la sută, în condițiile în care clientul ar opta pentru o asigurare de viață și ar avea virament salarial.

În fine, Raiffeisen Bank anunță o promoție de refinanțare pe o perioadă extinsă de creditare, de până la 8 ani. Revenind la valoarea propusă de 49.000 de lei, în condițiile unui DAE de 8,1 la sută, rata lunară pe 96 de luni ar fi de 688 lei, evident în contextul existenței viramentului salarial. Totodată, pentru a beneficia de promoție, clientul trebuie să aplice on-line pentru procedura de refinanțare. În fix aceleași condiții descrise mai sus, la o refinanțare clasică pe 5 ani, "povara" lunară a împrumutatului ar fi de 990 lei.

Până aici, toate par a fi bune și frumoase. Totuși, nu trebuie să pierdem din vedere aspectul costului total al creditului. Orice prelungire a unui împrumut atrage după sine plata mai multor rate lunare și, implicit, la final, o valoare totală de achitat superioară celei care ar fi fost datorate și plătite în timp mai scurt. Din acest punct de vedere, cei care își permit, prin prisma nivelului veniturilor încasate, urgentarea închiderii împrumuturilor au numai de câștigat. Asta și pentru că, vrem sau nu să acceptăm, băncile comerciale nu sunt instituții de caritate, menirea lor, ca, de altfel, a oricărui operator economic, fiind aceea de a realiza profit.

Citit 1263 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Martie 2021 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.